RIZIK JE VEĆI OD MINIMALCA: Nezadovoljstvo službenika Uprave policije Crne Gore kulminiralo protestima na ulici

V. KADIĆ

09. 07. 2022. u 07:20

SLUŽBENICI Uprave policije Crne Gore dovedeni su u tešku ekonomsku situaciju, pa su iz tog razloga primorani da pravdu potraže na ulici ispred zgrade Vlade u Podgorici.

РИЗИК ЈЕ ВЕЋИ ОД МИНИМАЛЦА: Незадовољство службеника Управе полиције Црне Горе кулминирало протестима на улици

Foto Uprava policije

Poručuju da nisu pošteno plaćeni za svoj rad, već da su potcenjeni, a ukida im se i ono osnovno što im pripada. Traže povećanje zarade u iznosu od 10 odsto neto zarade kroz izmenu Odluke o dodatku na zaradu kako bi se anuliralo smanjenje na osnovu brisanja beneficiranog radnog staža iz minulog rada sa rokom do 1. jula. Do tog roka trebalo je da im se vrate iznosi koji su im, kako tvrde, oduzeti od dve plate obračunom kojim nije obuhvaćen beneficirani radni staž, što je dovelo do umanjenja zarada u iznosima između 40 i 100 evra.

Policajci godinama ukazuju na to da im nedostaje priliv mladog kadra, da je veliki broj službenika, njih više od hiljadu, stekao uslove za penzionisanje ove godine, te da će usled činjenice da je plata prosečnog službenika oko 550 evra penzioni prosek biti veoma mali.

Igor Rmandić, predsednik Sindikalne organizacije Granične policije Herceg Novi, kaže da u njihovim zahtevima nema politike već su isključivo ekonomska pitanja.

- Policajac u Crnoj Gori, kad se odbiju dodaci na platu, danas radi za minimalac. Od plata nas više interesuje dostojanstvo i poštovanje našeg posla. Život svakog policajca svakodnevno je ugrožen na hiljadu načina, a u obavezi je da zaštiti svakog građanina, pa čak kad to ugrožava i njegov život - rekao je Rmandić.

Zračak nade unelo je obećanje ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića koji veruje da će potpisati Kolektivni ugovor nakon dvadeset godina čekanja!

- Zalagaću se za ostvarivanje zahteva policijskih službenika u meri mogućeg, a sve u cilju poboljšanja standarda onih koji brinu o bezbednosti države Crne Gore i njenih građana - poručio je ministar.

Foto RTV HN

Da je policijska profesija u Crnoj Gori, naročito poslednjih godina, na margini, iako bi službenici kao čuvari javnog reda i mira, rizikujući svoje živote na radnom mestu, morali imati povlašćen status u društvu, uverenja je predsednik Radničke partije Maksim Vučinić.

- Svedoci smo još jedne borbe za ostvarivanje prava na dostojanstven rad. Radnička partija podržava protest pripadnika policijske službe zbog nezavidnog položaja u kojem se nalaze - navodi Vučinić.

Ogorčeni službenici Uprave policije ukazuju da im plate nisu povećane od 2013, dok su u prosveti i zdravstvu plate rasle po nekoliko puta, a planiraju se i nova povećanja.

Pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice prima platu oko 600 evra sa noćnim satima, što je plata manja nego čistačice u Kliničkom centru Crne Gore!

PODRŠKA PREMIJERA ABAZOVIĆA

- ONI koji sve uspehe crnogorske policije u borbi protiv kriminala i korupcije pripisuju sebi morali bi da odlučnije deluju i zaštite standard svakog crnogorskog policajca i radnika uopšte. Upravo odatle počinje borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, od boljeg standarda svih radnika u bezbednosnom sektoru, a to treba da obezbedi vlada - poručio je premijer Dritan Abazović.

- Ako vlada to ne uradi, uradiće neko drugi, ali onda od te borbe i našeg evropskog puta neće biti ništa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!