CENE POD BUDNIM OKOM INSPEKTORA: Ograničena marža na brašno, ulje, šećer i so, inspektori će kontrolisati formiranje cena

I. D. STOJADINOVIĆ

02. 07. 2022. u 07:53

ODLUKA po kojoj su trgovci obavezni da ograniče maržu na brašno, ulje, šećer i so stupila je na snagu, te se očekuje da bi i cene ovih namirnica mogle biti snižene.

ЦЕНЕ ПОД БУДНИМ ОКОМ ИНСПЕКТОРА: Ограничена маржа на брашно, уље,  шећер и со,  инспектори ће контролисати формирање цена

Foto printskrin/sjevercg-me

Stupanjem na snagu ove odluke Tržišna inspekcija dobila je ovlašćenje da kontroliše cene, te će, kako su najavili, kontinuirano obavljati nadzor. Za trgovce koji ne budu poštovali odluku predviđene su novčane kazne od 500 do 10.000 evra, ali i zatvaranje objekata.

Vlada je prošle sedmice, zbog serije poskupljenja osnovnih životnih namirnica, privremeno ograničila trgovačke marže na brašno, ulje, šećer i so, kako bi ublažila rast cena i zaštitila standard građana. Odluka je objavljena u Sužbenom listu, te stupila na snagu, a primena će zavisiti od aktivnosti nadležnih inspektora, koji su tek stupanjem na snagu odluke dobili zakonsko ovlašćenje da kontrolišu formiranje cena.

Foto I. D.S.

- Ako tržišni inspektor utvrdi da se trgovac ne pridržava privremenih mera, narediće otklanjanje utvrđenih nepravilnosti. Propisane novčane kazne za prekršaj koji počini firma su u iznosu od 5.000 do 10.000 evra, za odgovorno lice u preduzeću u iznosu od 500 do 1.000 evra, za preduzetnika u iznosu od 500 do 2.000 evra, a za građane u iznosu od 500 do 1.000 evra. Učiniocu prekršaja može se izreći i zaštitna mera zabrane obavljanja trgovine, u trajanju od 30 dana - objasnili su iz Tržišne inspekcije.

Iako se očekuje da bi ona mogla uticati da se cene osnovnih životnih namirnica umanje, ekonomski analitičar Zarija Pejović smatra da se ovakvim merama cenovni šokovi mogu amortizovati samo kratkoročno.

- Može se doći u situaciju nestašice robe zbog ograničenja cena, ili da se promet te robe prebaci na sivo tržište. Kratkoročno se mogu amortizovati cenovni šokovi smanjenjem akciza i poreza na pojedine proizvode, ali i to je ograničeno i ima negativan efekat na državni budžet - tvrdi Pejović.

JEDINI MODEL ZAŠTITE

DA bi umanjenje cena moglo imati nedovoljan efekat na standard građana, strahuju i u Centru za zaštitu potrošača. Ipak, prema oceni ministra Gorana Đurovića, ovo je bio jedini mogući model delovanja države da se utiče na cene i zaštite građani, a da se ne naruši privreda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!