MITROPOLIJA ARGUMENTOVANO ODGOVORILA MILU: "Širenje lažnih vesti ne odgovara našem društvu"

V. K.

30. 06. 2022. u 19:53

MITROPOLIJA crnogorsko-primorska saopštila je da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović danas izrekao neistinu kazavši da je Srpska pravoslavna crkva odbijala potpisivanje ugovora sa državom Crnom Gorom u vreme premijera Igora Lukšića.

МИТРОПОЛИЈА АРГУМЕНТОВАНО ОДГОВОРИЛА МИЛУ: Ширење лажних вести не одговара нашем друштву

Foto AP

- Bez mnogo obrazlaganja, javnosti predstavljamo citat iz odgovora (AEM br. 1216 od 15.7.2011. godine) blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija koje je uputio tadašnjem predsedniku Vlade Lukšiću u julu 2011. godine, dva dana po prijemu inicijative premijera (broj 01-7316 od 12. jula 2011. godine) za pripremu, kako stoji u toj inicijativi, "nacrta tekstova posebnih Temeljnih ugovora između Vlade Crne Gore i verskih zajednica". Mitropolit u prvom pasusu određuje predstavnika Mitropolije za razgovore sa delegiranim predstavnikom premijera, potom izražava svoje uverenje da će Vlada poštovati činjenicu “jasno prepoznate kanonske strukture u Crnoj Gori, oličene u četiri eparhije Srpske pravoslavne Crkve" te da "Vlada prepoznaje koja institucija ima kapacitet da predstavlja Pravoslavnu Crkvu u Crnoj Gori kao jedinstvenu kanonsku sabornu instituciju za sve pravoslavne vernike, bez obzira na bilo kakve njihove razlike - Srpska pravoslavna Crkva sa sedištem Patrijaršije u Beogradu" i konačno zaključuje: "Smatramo da je ovo veoma važan korak napred u uređenju odnosa Pravoslavne Crkve i države Crne Gore i da će, u cilju postizanja dogovora, biti potrebno međusobno uvažavanje obe ugovorne strane i njihovog unutrašnjeg zakonskog, odnosno kanonskog ustrojstva i svojstva" - piše u odgovoru Mitropolije.

Krajem aprila sledeće godine, mitropolit Amfilohije, po ovlašćenju Svetog arhijerejskog sinoda, dostavlja Lukšiću dopunjeni Nacrt Temeljnog ugovora (AEMbr. 579 od 20.4.2012. godine).

- Od aprila te 2012. godine komunikacija sa strane Vlade izostaje sve do aprila 2015. godine kada tadašnji ministar za ljudska i manjinska prava šalje predlog (br. 04-090-486/15-1 od 16.4.2015. godine) da se razgovori nastave. Mitropolit, bez odlaganja odgovara (AEMbr. 511 od 20.4.2015. godine), rekavši, između ostalog: "I ovom prilikom izražavamo spremnost i iskazujemo dobru volju za pripremu Temeljnog ugovora." Nakon nekoliko sastanaka, ti razgovori prestaju. Prvi razlog za prestanak razgovora je bilo odbijanje Vlade da se jasno i obrazloženo izjasni o nacrtu Temeljnog ugovora koji im je dostavljen 2012. godine i predstavlja Crkvi svoj novi tekst u formi radnog materijala. Drugi, važniji razlog je dvoličan odnos Vlade koja je, usred navodnog dijaloga oko Temeljnog ugovora, bez ikakvih konsultacija sa našom Crkvom, a pretpostavljamo i bez većine zainteresovanih Crkvi i verskih zajednica, paralelno pripremala, a na kraju i jednostrano utvrdila Nacrt Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica - piše u odgovoru Mitropolije crnogorsko-primorske.

- Neiskreni odnos tadašnjeg kabineta, čiji je premijer bio današnji predsednik države, potpuno je obesmislio bilo kakve razgovore o Temeljnom ugovoru dok se ne reši pitanje pomenutog Zakona. Koji su motivi predsednika da ovako obmanjuje javnost, možemo samo da nagađamo, ono što je sigurno je da širenje lažnih vesti ne koristi našem društvu - ističe se u saopštenju Mitropllije crnogorsko-primorske.

BONUS VIDEO: Prvo pojanje i beseda mitropolita Joanikija posle ustoličenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

KAKO SE TREBA PONAŠATI U CRKVI: Kada se krstiti tokom bogosluženja, kako ući u hram, šta prvo učiniti