KOLIKO KOŠTAJU ŽENSKI ŽIVOTI? Veo tajne i reagovanja nakon ubistva Branke Petrović u Herceg Novom

G.Č.

28. 06. 2022. u 15:30

UBISTVO Branke Petrović (47), koju je hicima iz pištolja, kako se sumnja, usmrtio bivši partner Bojan Rašović (47), i danas je obavijeno velom tajne.

КОЛИКО КОШТАЈУ ЖЕНСКИ ЖИВОТИ? Вео тајне и реаговања након убиства Бранке Петровић у Херцег Новом

foto: RTHN

Osumnjičeni se, kako se saznaje, sinoć u VDT pred dežurnim tužiocem koji ga je saslušavao branio ćutanjem, a određeno mu je zadržavanje.

Herceg novi je zbog ubistava kakva se skoro nisu dešavala u gradu još u šoku, a meštani s tugom i ogorčeni komentarišu nezvanična saznanja da je zločin izvršen pred Brankinim sinom, odnosno da je on majku našao u stanu u ulici Prve bokeške brigade na Savini.

Podsetićemo, Branka Petrović je odnedavno bila predsednica Mesne zajednice Herceg Novi, kolege kažu vredna, posvećena poslu, sa mnogo planova. U privatnom životu povučena, a sa poznanicima vedra i prijatna. Njen bivši partner, sa kojim nije bila u braku, bio je nekada fudbaler, a jedno vreme je igrao za Crvenu zvezdu.

Zašto je došlo do situacije u kojoj je Rašović potegao oružje i juče, rano ujutru, pucao u nekadašnju partnerku, i dalje se samo nagađa, tim pre što se sa žrtvom, kako kažu oni koji su Branku poznavali, godinama nije viđao niti su imali zajedničke dece. Pominju se sada i navodni ozbiljni zdravstveni problemi koje je Rašović imao u dužem vremenskom periodu, pa i podatak da se nakon izvršenog zločina policiji predao u vidno lošem psihičkom stanju.

Povodom ovog ubistva oglasila se hercegnovska NVO Ksena koja se bavi zaštitom žena i dece od nasilja. U njihovo ime Sanja Crnić ogorčeno komentariše da je „još jedna mlada žena, postala statistički broj femicida u Herceg Novom i Crnoj Gori, koji poprima alarmantne razmere".

Saopštenje su uputili i iz organizacije SOS telefon za žene i decu žrtve porodičnog nasilja. Prema njihovim navodima, još jedna žena je ubijena dok oni čekaju odgovore od Vlade u vezi sa preko potrebnom zaštitom od rodno zasnovanog nasilja i femicida, koji su potresali Crnu Goru prethodnih meseci.

- Petu žrtvu femicida B. P. ubio je bivši partner. Dok država značajno kasni sa reakcijom na eskalaciju nasilja nad ženama, žene debelo plaćaju cenu. Kontrola i suzbijanje porodičnog nasilja je isključiva odgovornost društva i države. Previše je žena napolju koje se nose sa devastirajućim posledicama nasilja, same, suočene sa stigmom, sumnjom, pritiskom i siromaštvom. Kada zaštitni sistem koji postoji da bi razumeo i zaštitio žrtve, a procesuirao i kaznio počinioce, na ovo ćuti ili isto manifestuje, dobijemo žrtve koje ne traže pomoć već ostaju same. Tako, neke jedva prežive nasilje, a neke umru! Na svakih 7 minuta jedna žena doživi nasilje u porodici u ovoj državi. Godišnje to je 75 000 žena koje dožive nasilje, a njih manje od tri odsto se usudi da traži neki vid pomoći. Jedna je juče ubijena - navedeno je u saopštenju koje su potpisale direktorice SOS Nikšić Nataša Međedović, izvršna direktorica SŽK Budislavka Saveljić, njena koleginica iz SOS Podgorica Biljana Zeković, zatim NVO Prima Aida Perović i CRI Nikšić Fana Delija.

Saopštenje je zaključeno konstatacijom da je još jedna dominantno muška Vlada zauzela pozicije, a iz ovih organizacija pozivaju ih da odgovore na pitanja na koja još nema dobrog odgovora.

Kako je moguće da Vlada za Vladom nije u stanju da osigura minimalne standarde zaštite života žena i dece od porodično-partnerskog nasilja? Zašto država ne deluje iskreno protiv rodno zasnovanog nasilja i mizoginije? Zašto se rad i napori ženskih specijalizovanih servisa koji spasavaju ženske živote uzimaju zdravo za gotovo? Kada će Vlada prestati da škrtari za rad skloništa u Crnoj Gori? Koliko koštaju ženski životi?

BONUS VIDEO: PORODIČNA TRAGEDIJA U VRŠCU: Kuća u kojoj je policajac slučajno upucao oca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili