REBALANS ILI BLOKADA: Pred parlamentarcima nekoliko propisa važnih za građane

I. D. S.

26. 05. 2022. u 07:39

Poslanici su juče počeli raspravu o rebalansu budžeta, čije je naknadno dodavanje dnevnom redu podržalo svih 54 prisutnih poslanika. Kako je u obrazloženju predloga ponovio ministar finasija Aleksandar Damjanović, reč je samo o tehničkoj preraspodeli sredstava, ali da izmenjen zakon mora da stupi na snagu do 1. juna, kako bi država mogla nesmetano da funkcioniše.

РЕБАЛАНС ИЛИ БЛОКАДА: Пред парламентарцима неколико прописа важних за грађане

Foto skupština.me

Ministar je na početku rasprave rekao da je realno očekivati da se o izmenama u budžetu ponovo raspravlja do kraja prolećnog zasedanja.

Iz kluba DPS pre polemike najavili su da će svi poslanici te partije podržati rebalans, iako nisu podržali budžet za tekuću godinu, ali i da očekuju da im resor finansija što skorije dostavi podatke kojim se utvrdilo stanje u javnim finansijama, kako bi se pripremili za sledeći rebalans budžeta.

Podršku rebalansu najavili su i iz Demokratskog ftonta, ali pod uslovom da njihovi amandmani budu prihvaćeni, te da sva buduća zaduženja budu prvo odobrena u parlamentu.

Poslanici će u narednim danima raspravljati o više propisa, među kojima je Zakon o privremenom izdržavanju dece, kojim je predviđeno osnivanje Alimentacionog fonda, a koji bi trebalo, kako su obrazložili predlagači, da obraduje samohrane roditelje čiji partneri izbegavaju plaćanje alimentacije. Problem naplate izdržavanja, odnosno alimentacije, kako su kazali iz Ženskog kluba, mnogo je veći od zvaničnih statističkih podataka koje prikazuju sudovi, te bi se predloženim aktom omogućilo da novac za alimentaciju u takvim slučajevima obezbedi država, a naplatila bi se od roditelja koji ne izmiruje svoje obaveze.

VEĆE NAKNADE NISU PROŠLE

Poslanici nisu podržali predlog Izmena zakona o stručnom osposobljavanju visokoškolaca, kojim je predviđeno da se naknada svršenim studentima koji odrađuju pripravnički staž poveća na 450 evra. Kako su naveli predlagači, reč je o 2.700 visokoškolaca, koji nakon završenog školovanja rade za iznos od 230 evra, te su oni u nepovoljnijem položaju u odnosu na ostale zaposlene, čija minimalna zarada iznosi 450 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere