FOTELJE KUSUR ZA GLASOVE: Nova ministarstva u manjinskoj Vladi uvećaće troškove budžeta, smatraju analitičari

Z.Z.

27. 04. 2022. u 08:12

ZBOG uvećanja broja resora u novoj, manjinskoj Vladi, uvećaće se i troškovi iz budžeta. Zato će tokom leta biti neophodan rebalans budžeta, ocenjuju građanski aktivista Stefan Đukić i analitičar Predrag Drecun.

ФОТЕЉЕ КУСУР ЗА ГЛАСОВЕ: Нова министарства у мањинској Влади увећаће трошкове буџета, сматрају аналитичари

Foto D. Milovanović/Tanjug

Smatraju da će 43. izvršnu vlast činiti i resori koji su se mogli rešiti na nivou državnih sekretara ili direktorata, međutim, kako kaže Đukić, primarna motivacija je bila da se namire oni koji će manjinskoj vladi dati legitimitet.

Manjinska Vlada, prema najavi mandatara Dritana Abazovića imaće 18 resora, 20 ministara i četiri potpredsednika. I uvećanje administracije, kako je kazao Abazović, neće povećati troškove, jer će ministarstva koja se dele, kako je rekao, deliti i budžet.

Građanski aktivista Stefan Đukić smatra da se povećanje troškova ne može izbeći.

- Naravno da će mandatar reći da to neće izazvati dodatne troškove, a mi svi znamo da hoće, jer tu su službena putovanja, službena vozila, telefoni... Ima i pojedinaca u Vladi koji nisu iz Podgorice, pa će se za njih plaćati odvojenost od kuće, itd. Sve su to skriveni troškovi, pa je izdatak za platu najmanji - konstatuje Đukić.

Predrag Drecun, Foto ivestitor-me

I ekonomski analitičar Predrag Drecun uveren je da će nas nova Vlada koštati više.

Novi resori, konstatuje, povlače i nova kadrovska rešenja.

- U svakom ministarstvu biće neophodno desetak kadrovskih rešenja, a to znači još godinu dana isplate plata na teret budžeta onima koji odlaze i nove onima koji dolaze - navodi Drecun.

Obojica su sigurni da je rebalans budžeta neminovan, jer kako ističe Đukić rebalans će biti neminovan tokom leta da bi se obezbedile sve isplate po osnovu formiranja novih ministarstava.

- Samo ako pođemo od toga da će biti osam članova vlade više, što povlači za sobom osam administracija više, a to neće moći da se finansira iz sada planiranih budžetskih izdataka, pa će rebalans budžeta biti neminovan - poručio je Drecun.

Đukić kaže da nije definisano koliko resora Crnoj Gori zaista treba. Podseća da je trenutnih 12 i spajanje pojedinih ministarstava prouzrokovalo probleme, ali, kako naglašava, u budućoj izvršnoj vlasti biće oformljena nova sa izuzetno malim nadležnostima, što se, potcrtava moglo rešiti na nivou državnih sekretara ili direktorata.

Stefan Đukić, Foto Arhiva

SEDNICA

KAKO će izgledati nova izvršna vlast, koji će resori biti podeljeni, eventualno sjedinjeni biće poznato sutra za kada je i zakazana sednica Parlamenta na čijem dnevnom redu je i izbor predsednika i članova 43. Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave