BLAŽO "PUMPAO" BANKROT: Specijalno tužilaštvo i policija i juče prikupljali dokaze protiv stečajne mafije

S. ĐOKIĆ

14. 05. 2022. u 07:39

PRIPADNICI Specijalnog policijskog odeljenja nastavili su akciju pretresa poslovnih i privatnih objekata, kao i izuzimanja dokaza u slučaju formiranom protiv kriminalne grupe koju je, prema dokazima tužilaštva, predvodio predsednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

БЛАЖО ПУМПАО БАНКРОТ: Специјално тужилаштво и полиција и јуче прикупљали доказе против стечајне мафије

Blažo Jovanić, FotoIn4s

Jovanić se, podsetimo, od četvrtka nalazi u Istražnom zatvoru, nakon što mu je sudija za istragu odredio pritvor do 30 dana.

Jovanić se sumnjiči da je uz pomoć 11 pripadnika kriminalne organizacije, među kojima su stečajni upravnici, advokati, procenitelji i vlasnici firmi za obezbeđenje u stečajnim postupcima, nezakonito oštetio deset kompanija. Tačan iznos tek treba da bude utvrđen.

Specijalno tužilaštvo, navodno, ima dokaze da su malverzacije utvrđene u stečajnim postupcima kompanija: Euromix Tours Budva, Sotto la colina, "Tehnostar", "Nega turs Montenegro", "Jastreb", "Trgošped", "Montel", PRINC&CO "Bjelasica Rada" AD Bijelo Polje.

- Cilj ove kriminalne organizacije je bio da kroz sprovođenje stečajnih postupaka pribave sebi i kriminalnoj organizaciji što veću protivpravnu imovinsku korist - navodi se u rešenju kojim se određuje pritvor.

Jovanić se sumnjiči da je koristeći funkciju, nezakonito uvećavao troškove stečajnog postupka, u čemu su mu pomagali određeni stečajni upravnici. Zasada su identifikovani, uhapšeni i pritvoreni, stečajni upravnici Saša Zejak, Sanja Lješković, Ranko Radinović i Sreten Mrvaljević.

Protivpravna imovinska korist pribavljana je tako što su se određena sredstva po nalogu Jovanića s računa Privrednog suda avansirala na račun stečajnog dužnika, a navodno u cilju vođenja stečajnog postupka. Taj novac se zatim prebacivao na račune članova kriminalne grupe pre zaključenja stečajnog postupka. Dug sa računa Privrednog suda pokrivao se prodajom imovine firme u stečaju.

JOŠ OSUMNjIČENIH U PRITVORU

PRITVOR je određen i advokatici Snežani Jović, kao i vlasnicima firmi za obezbeđenje Paviću Globareviću i Darku Peroviću, proceniteljima Omeru Markišiću i Dejanu Goluboviću, vlasnici firme za obezbeđenje Stani Čelebić, vlasnici kompanije "Ogimar" Danijeli Laković i kandidatu za sudiju u Privrednom sudu Vladanu Nikoliću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki