SEĆANJE NA AMFILOHIJA I ATANASIJA: U Nikšiću počela manifestacija "Dani Svetog Vasilija" (FOTO)

V. K.

08. 05. 2022. u 10:58

TRADICIONALNA manifestacija „Dani Svetog Vasilija“ kojim se Nikšić sprema da 12. maja proslavi duhovnog zaštitnika i pokrovitelja Ostroškog Čudotvorca počela je sećanjem na blaženopočivše - mitropolita Amfilohija i vladike Atanasija uz promociju zbornika „Vera i misao u vrtlogu vremena“ i izložbu fotografija „Dvojedna duša“ autora jeremonaha Teofila Tvrdoškog.

СЕЋАЊЕ НА АМФИЛОХИЈА И АТАНАСИЈА: У Никшићу почела манифестација Дани Светог Василија (ФОТО)

Foto: V. Kadić

U programu su učestvovali episkop Budimljansko-nikšićki Metodije, protojerej stavrofor dr Boris Brajović, protojerej stavrofor dr DarkoĐogo i prof. dr Dušan Krcunović.

Govoreći o mitropolitu Amfilohiju i vladici Atanasiju, episkop Metodije je rekao da ih i danas slušamo i da oni osluškuju nas.

Foto: V. Kadić

- Radujući im se i oni se nama večno raduju, sledujući im u susret zagraljaj Hristu hrlimo. Njihovim odlaskom ostala su njihova dela i seme posejano, cveće razbokoreno, proleće neprolazno. Sejali su nebesko seme s obe ruke, ljubavi i poverenja, sejali su neumorno, sejali i prosejavali i po studeni i po vetru silovitom. I nisu sejali uzalud jer ništa nije uzalud što se s ljubavlju deli i daruje. Svako živo seme sa stola Gospoda našegpomilovano dušom i očinskim rukama naših dobrih sejača koje kapne na dušu čovečiju već se poznaje kao miomirisni cvet. Zemlje se i netakne  a već procveta. Jer zametak ljubavi  već je ljubav. I danas kada govorimo i mislimo na blaženopočivše naše – mitropolita Amfilohija i vladiku Atanasija mislimo na jedninu, na celinuna punoću njihovog odnosa, bratstva i prijateljstva. Na silu i snagu tog odnosa i vere otelotvorenih kroz dela i ovo delo koje danas pred oltar njihovog sabornog i itrojičnog odnosa sa Hristom prinosimo. Mislimo na ravnopravnost u različitosti, na istovetnost u vrednosti u kvalitetu u opredelenju za Boga i uvek samo Boga, i bez obzira na sve –Boga. Jednog i jedinog u kom se sreću kao Petar i Pavle u večnom i neraskidivom zagrljaju. Njihvim odlaskom postao je njihov odnos kao pesma i osmeh. Jedan deo tog odnosa ovde je danas pozlaćen, ukoričen i okupljen. Taj sveti odnos lišen bezbožničke laži o čoveku i svođenja čoveka na zemlju i prizmeni život , na potčinjenja čoveka bezličnim zakonima prirode to je odnos svetli koji traži mnogo ali i daje još više.

Nisu birali slabijeg od sebe, već boljeg od sebe. Atanasije je odabrao boljeg od sebe Amfilohija, a Amfilohije boljeg od sebe Atanasija.

Foto: V. Kadić

- Svakog je poneo taj njihov uragan duha i vere. Poneo i odneo visoko i daleko , prevrtao i nosio. I svakog pred Boga spustio. Svojom harizmom su osvajali, ali kad se prevrši mera zagledanosti u čoveka odlučno i beskompromisno  a često i grubo otkidali su nas od sebe ustupajući otvoren put ka jednom tvorcu i ocu Bogu svedržitelju. Tako su se otkidali i jedan od drugoga, sve se čvršće vezujući i sve čvršće verujući. I oni i mi. I tako je taj odnos naših otaca  Amfilohija i Atanasija ostao ono čemu najpre treba da se učimo i u njemu da se pogledamo. Njihov odnos verujući jer su verovali jedan drugom verujući Bogu, u Bogu zbratimljeni i zagrljeni.Tako su se i rodili, jedan za drugim.Tako su i živeli  -jedan sa drugim. Tako su i otišli Ocu svome-jedan i drugi. Takvo  je prijateljstvo i bratstvo himna ljubavi. I duboko prožeti njihovi međusobni životi  čine jedno tkivo –kost i meso spojeni , sjedinjeni sliveni u jedno  svojom verom i ljubavlju prema Gospodu. Neka bi nam odnos naših otaca Amfilohija i Atanasija bio put  i prizvanje, jedino opredelenje kako se vera i kuća  grade s dve duše i četiri ruke. U temelje te svete kuće polažemo i ovaj zbornik blagodareći i blagosiljajući svaku ruku i dušu koja je u tom svetom poslu dala udela.Nama ostaje da se časnim vencem pravoslavlja koje su nas naši oci okitili ponosimo i učimo od njih uzoritoj ljubavi  prema Bogu, bratu, detetu, narodu i blagodarimo Gospodu što smo imali takve roditelje , pastire i molitvenike koji su položili svoju savršenu ljubav i svoj život u temelje naše Svete Crkve. Učimo se ljubavi. Imali smo od koga videti, učimo se ljubavi –to nam je prvo i jedino prizvanje, zaključio je episkop Metodije.

Za večeras od 20 časova u saradnji sa Maticom srpskom-društvo članova u Crnoj Gori održaće se u Nikšićkom pozorištu promocija fototipije časopisa „Umetnost“ br.27/28 (1971) posvećenog odbrani Kapele na Lovćenu. Predviđeno je da govore putem video linka profesor Đorđe Trifunović, prof.dr Drago Perović, dok će stihove govoriti Ranko Mićanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije