DRITANA BI ZA PREMIJERA: Pokret URA, SNP i nacionalne partije načelno se dogovorile o formiranju manjinske Vlade Crne Gore

Veliša Kadić

27. 02. 2022. u 08:00

PREDSTAVNICI Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije i manjinskih stranaka postigli su načelni dogovor da u manjinskoj vladi mesto premijera pripadne GP URA (Dritan Abazović), a po jedno mesto vicepremijera SNP i Bošnjačkoj stranci.

ДРИТАНА БИ ЗА ПРЕМИЈЕРА: Покрет УРА, СНП и националне партије начелно се договориле о формирању мањинске Владе Црне Горе

Foto: V. N.

Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", SNP bi trebalo da pripadnu resori finansija, zdravstva, poljoprivrede, prosvete, kao i mesto predsednika Skupštine Crne Gore.

Manjinske partije trebalo bi da pokriju ministarstva kapitalnih investicija, informacionog društva, ljudskih prava, rada i socijalnog staranja. U slučaju da socijaldemokrate uđu u vladu, najverovatnije bi dobile resor odbrane i javne uprave.

Postoji mogućnost da budući šef diplomatije bude karijerni diplomata. U konačnoj strukturi vlada bi imala 18 resora i tri mesta potpredsednika, a u tom timu prema načelnom dogovoru ovih partija deo mesta bio bi ostavljen i za nestranačke ličnosti.

Ovaj dogovor gurnuo je u drugi plan konsultacije predstavnika partija sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem oko formiranja manjinske vlade, njene strukture i kadrova, koji je ponudila koalicija "Crno na bijelo". Oni se odvijaju u atmosferi velikih podela i protesta Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore, koji su odbili da učestvuju u tim razgovorima, jer ne žele da budu deo prekrajanja izborne volje građana 30. avgusta 2020. Poručuju da je ovo tek početak vaninstitucionalne borbe za odbranu slobodne volje naroda.

Pozivu Đukanovića za razgovore dosad su se odazvali predstavnici opozicije iz Socijaldemokratske partije i socijaldemokrata, a narednih dana će u konsultacijama učestvovati i neke druge. Nakon drugog kruga razgovora Đukanović bi trebalo da mandat za sastav vlade ponudi onom ko obezbedi podršku 41 poslanika u Skupštini.

Sve oči uprte su u Socijalističku narodnu partiju, koja je bila članica pobedničke liste "Za budućnost Crne Gore" koju je predvodio Demokratski front. Juče je njen lider Vladimir Joković izjavio da će se odazvati pozivu v. d. predsednika Skupštine Strahinje Bulajića, da se postigne dogovor unutar parlamentarne većine.

- To je poslednja šansa za dogovor, jer ako to ne postignemo, nismo ni zaslužili da budemo parlamentarna većina - poručio je Joković.

Međutim, iz krugova bliskih koaliciji "Crno na bijelo" procurila je informacija da su se Abazović i Joković već dogovorili oko personalnih rešenja buduće vlade.

- Voleo bih da SNP bude deo vlade. Ako formiramo vladu, ona ne bi bila trajnog karaktera, već bi bila tu da pripremi izbore. Imaće taj tehnički koncept u sebi. Ako to ne možemo da ostvarimo, idemo na izbore - poručio je Abazović.

Organizovao blokade saobraćajnica u Crnoj Gori, Foto Novosti

Pre dva dana predsedavajući Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić saopštio je da neće zakazati sednicu parlamenta 3. marta na zahtev opozicije i Abazovićeve koalicije. On je, kako kaže, uveren da će se u najkraćem roku otvoriti dijalog između lidera izborne parlamentarne većine o rešavanju političke i institucionalne krize. Rekao je da će, ukoliko dođe do takvog dogovora, odmah zakazati sednicu na kojoj će biti izabran predsednik Skupštine i 43. vlada Crne Gore. U slučaju da dogovor izostane, zakazaće sednicu parlamenta na kojoj bi se razgovaralo o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora i izboru tehničke vlade.

Odlazeći premijer Zdravko Krivokapić kazao je juče na skupu povodom osnivanja pokreta "Berane, sad" da je Vlada bila sama protiv svih, ali da izdaju nikada ne mogu zaboraviti:

- Zaboravimo i oprostimo, svako ima pravo da pogreši, ali izdaja se ne zaboravlja, nju pamti istorija. Vlada je bila sama protiv svih, ali smo uspeli da pobedimo, a ta pobeda kreće iz Berana. To što su nas zavadili na nacionalnoj osnovi je bio način da se Crnom Gori vlada podelama.

Foto V. K.

LITIJA

SVEŠTENSTVO Mitropolije crnogorsko-primorske doći će u Podgoricu kako bi od Hrama Hristovog Vaskrsenja u 11 časova krenuli u litiju koja se organizuje povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog. Predvodiće je mitropolit Joanikije. Prethodno će mitropolit u hramu služiti liturgiju sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)