ABAZOVIĆ MANDATAR: U Crnoj Gori manjinska vlada uz podršku Đukanovićevog DPS gotovo izvesna

V. KADIĆ

10. 02. 2022. u 08:30

NOVA, manjinska vlada Crne Gore, uz podršku Demokratske partije socijalista sve je izvesnija.

АБАЗОВИЋ МАНДАТАР: У Црној Гори мањинска влада уз подршку Ђукановићевог ДПС готово извесна

Dritan Abazović, Foto Tviter GP URA

Na to ukazuje i izjava predsednika Crne Gore i lidera DPS Mila Đukanovića da postoji visok stepen podudarnosti njegove stranke i URA Dritana Abazovića o tome šta sada treba raditi u Crnoj Gori, uz poruku da treba što pre izabrati novu vladu!

Ako prođe ovaj projekat, gotovo je sigurno da će mandatar biti Dritan Abazović, koga su za tu funkciju kandidovali Građanski pokret URA i koalicija "Crno na bijelo". Uostalom, Abazović je za Dojče vele izjavio da od premijerske funkcije - ne beži.

- Ako neko treba da se žrtvuje, ja sam tu, nijedan me kamen simbolično nije zaobišao u ovih godinu dana, neka me ni taj ne zaobiđe - kazao je Abazović.

O manjinskoj vladi u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) još nemaju konačan stav, dok Socijaldemokratska partija i Socijaldemokrate (SDP) kažu da su spremni za razgovore, ali uz određene uslove.

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković saopštila je da manjinska vlada neće imati podršku SDP, ukoliko njeni ciljevi budu Temeljni ugovor, popis u izbornoj godini i "podrška Vučićevim regionalnim inicijativama". Jedan od lidera DF i predsednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je da ne komunicira sa Abazovićem, ali da će razgovarati sa njim ukoliko dobije poziv vezan za sastav nove vlade.

- Izbegavanje koalicije sa Demokratskim frontom znači direktan pakt sa mafijom. Mi smo uvek bili spremni za formiranje vlade na osnovu volje građana - izjavio je Medojević. - Ako dobijem poziv za razgovor reći ći mu da će biti odgovoran za dezintegraciju Crne Gore, da pokušava da napravi antisrpsku vladu i da će to dovesti do homogenizacije srpskog političkog faktora u Crnoj Gori i radikalizacije njihovih političkih zahteva, što može voditi dezintegraciji Crne Gore.

Medojević smatra da vlada Zdravka Krivokapića nije uspela da ispuni tri istorijska zadatka nakon smene DPS.

- Nije napravljena demontaža režima, nije napravljeno pomirenje i nisu napravljene radikalne institucionalne reforme, niti je otrgnuta Crna Gora iz kandži organizovanog kriminala - podseća Medojević.

PROTEST Slika iz centra Podgorice, Foto V. Kadić

Politički analitičar Igor Damjanović kaže za "Novosti" da će Crna Gora po svoj prilici dobiti Vladu, koja će zavisiti od podrške "političkog krila mafije i neofašističkih frakcija".

- Za nju pre možemo reći da će biti marginalna, nego manjinska vlada. U stvaranju buduće vlade ključna je uloga zapadnog faktora, konkretno Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara - ocenjuje Damjanović, koji veruje da će smena Alekse Bečića sa mesta predsednika Skupštine pozitivno uticati na njega da se "politički osvesti"

- I da preispita nedavno izrečeni stav svoje partije da su SAD, EU i Ujedinjeno Kraljevstvo naši najveći prijatelji i saveznici i da će to uvek biti - podseća Damjanović. 

Foto DF

Bečić: Hoćemo vanredne izbore

U glavnom gradu Crne Gore sinoć su nezadovoljni građani izašli na ulice da bi izrazili nezadovoljstvo događanjima oko promene na vrhu vlasti. Na protestu je govorio Danilo Šaranović, poslanik Demokrata, i Aleksa Bečić, dojučerašnji predsednik parlamenta.

- Okupili smo se zbog odbrane narodne volje i onih 208.000 čestitih glasova koji su glasali promene - rekao je Bečić. - Nudimo demokratsko rešenje i tražimo raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)