BLOKADAMA BRANE POBEDU NA IZBORIMA: Crna Gora u opštem političkom haosu iščekuje epilog duboke krize

V. KADIĆ

18. 02. 2022. u 07:13

MESEC dana je od najave Građanskog pokreta URA o konceptu manjinske vlade kao modela izlaska iz političke krize, a od tog projekta još nema - ništa.

БЛОКАДАМА БРАНЕ ПОБЕДУ НА ИЗБОРИМА: Црна Гора у општем политичком хаосу ишчекује епилог дубоке кризе

Foto Novosti

Zbog izneverene izborne volje građana od 30. avgusta 2020. godine kroz najavljeno formiranje manjinske vlade uz podršku DPS-a Mila Đukanovića, Demokratski front privodi kraju pripreme za proteste koji će se manifestovati blokadom saobraćajnica i izlaza iz većeg broja gradova u Crnoj Gori. Strpljenju je, kako ističu u tom političkom savezu, došao kraj jer od dogovora parlamentarne većine da formiraju vladu očigledno neće biti ništa. Demokrate su izričito za izbore, a koalicija "Crno na bijelo" (URA i Civis) za manjinsku vladu uz logistiku DPS-a.

- Preuzećemo stvari u svoje ruke kako bismo sprečili da se DPS u bilo kojem obliku vrati na pozicije odlučivanja. Za nas je apsolutno neprihvatljivo da se DPS makar i kroz podršku manjinskoj vladi vraća na vlast - kaže poslanik DF Jovan Vučurović.

Trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori teško je objasniti osim da vlast želi izbore, a da je opozicija protiv toga, komentariše jedan od lidera DF, Milan Knežević.

- Dritan Abazović je zajedno sa Demokratskom partijom socijalista i doskorašnjim koalicionim partnerima odlučio da izvede alhemičarski eksperiment ne bi li ga podržali i DPS i DF, kako bi sa tri poslanika bio izabran za premijera - ocenjuje Knežević, koji smatra da ukoliko ne bude nikakvog dogovora dođe do formiranja tehničke vlade koja će pripremiti vanredne parlamentarne, lokalne i predsedničke izbore. Ne možemo dopustiti da Milo Đukanović ostane na poziciji predsednika države do 2023. godine.

Lider GP URA Dritan Abazović sa saradnicima nastavlja da vodi neformalne razgovore o formiranju manjinske vlade. Dok se čeka ishod pregovora, iz SNP-a poručuju da se zalažu za formiranje vlade u okviru aktuelne većine, ali priznaju da su u ovom trenutku male mogućnosti za to. Poručuju da će konačnu odluku o manjinskoj vladi doneti Glavni odbor, ali još nije poznato kada će se održati sednica.

U kombinatorikama oko sastava buduće vlade u četvrtak se moglo čuti da će ona brojati 18 ministarstava uz tri potpredsednička mesta. Navodno, najmanje pet resora biće podeljeno manjinskim partijama - albanskim i Bošnjačkoj stranci. Albanci očekuju tri resora a Bošnjaci uz vicepremijersko još dva.

Lider SDP-a Raško Konjević saopštio je da su na sastanku sa predstavnicima URA razgovarali o Temeljnom ugovoru sa SPC, popisu, inicijativi "Otvoreni Balkan".

- Naš generalni stav je da neka od tih pitanja ne treba da budu mandat ove vlade, jer je vlada ograničena na 12 meseci, poručio je Konjević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)