BULAJIĆ STOJI NA BRANIKU IZBORNE VOLJE: Koalicija "Crno na bijelo" i opozicija traže da se parlament sastane 3. marta

V. KADIĆ

26. 02. 2022. u 08:38

UZALUDAN je pokušaj poslanika koalicije "Crno na bijelo" i opozicije predvođene Demokratskom partijom socijalista da u Skupštinu "uguraju" inicijativu za sednicu 3. marta na kojoj bi se raspravljalo o izboru šefa parlamenta i o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je poslanicima vratio predsednik države Milo Đukanović.

БУЛАЈИЋ СТОЈИ НА БРАНИКУ ИЗБОРНЕ ВОЉЕ: Коалиција Црно на бијело и опозиција траже да се парламент састане 3. марта

Foto Skupština CG

Predsedavajući parlamenta Crne Gore Strahinja Bulajić obavestio je međunarodnu i domaću javnost da neće zakazati sednicu Skupštine, zbog toga što se nisu stekli politički uslovi.

- Ne želim da svojom odlukom dam i najmanji doprinos ugrožavanju temeljnih demokratskih vrednosti i principa, ustavnog poretka, posebno člana 2, stav 3 Ustava Crne Gore, kojim je definisano da ne postoji mogućnost uspostavljanja, niti priznavanja vlasti, koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana - rekao je Bulajić.

- To znači da do zakazivanja sednice Skupštine Crne Gore, na kojoj bi se našao zahtev koji bi označavao prekrajanje izborne volje od 30. avgusta 2020, ne može doći. Uveren sam da je vreme da se, u najkraćem roku, otvori dijalog između lidera izborne parlamentarne većine o rešavanju političke, institucionalne državne krize.

U poteze potpredsednika Skupštine siguran je i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.

- Predsedavajući parlamenta Strahinja Bulajić je potpredsednik Nove srpske demokratije i sve što odluči DF on će poštovati. Bulajić će iskoristiti sve ono što mu stoji na raspolaganju da omogući parlamentarnoj većini da ona konstituiše novu vladu i neće dozvoliti DPS da nas prevari - kategoričan je Mandić.

Izlaganje Koprivice u parlamentu , Foto Skupština.me

Na kolegijumu Skupštine, opozicija i koalicija "Crno na bijelo" tražili su najpre da se sednica Skupštine održi u utorak 1. marta. Podršku su dobili od SNP-a, dok su protiv bili poslanici Demokratskog fronta. Šef poslaničkog kluba Demokratska Crna Gora Boris Bogdanović se nije pojavio na kolegijumu.

- Ovom inicijativom ozvaničena je koalicija DPS i Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića koja nema nikakvu formalnu vrednost. Mogu predlagati koliko hoće, ali samo od volje predsedavajućeg zavisi kad će biti sednica i sa kojim dnevnim redom. Ovaj akt je više koalicioni sporazum nego zahtev za sazivanje sednice - poručio je poslanik i potpredsednik Demokrata Vladimir Martinović.

Danima se kao mogući naslednik smenjenog šefa parlamenta Alekse Bečića pominju lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković i poslanica te partije Danijela Đurović. Međutim, neizvesno je da li će se to dogoditi jer SNP još nije odlučio da li će biti deo dogovora o formiranju manjinske Vlade i u izboru novog predsednika Skupštine.

URA: SNP U VLADI

LIDER Građanskog pokreta URA Dritan Abazović saopštio je da i dalje čeka stav Socijalističke narodne partije i da će poštovati svaku odluku te partije po pitanju manjinske vlade.

- Ja bih voleo da oni budu deo evropske vlade i deo vagona koji treba da vodi ka pomirenju u Crnoj Gori na duže staze - poručio je Abazović.

* * * * * * * * *

DF ODBIO KONSULTACIJE SA ĐUKANOVIĆEM O IZBORU MANDATARA ZA SASTAV NOVE VLADE

Neće dijalogom da daju legitimitet

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović trebalo je juče da počne konsultacije o mandataru nove Vlade najpre sa predstavnicima Demokratskog fronta, a zatim i sa koalicijom "Mir je naša nacija" i manjinskim partijama. Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević obavestili su Đukanovića da neće prisustvovati konsultacijama iz, kako kažu, više razloga.

- Pošto se privode kraju aktivnosti i dogovori dela aktuelne parlamentarne većine sa vama, koji imaju za cilj prekrajanje izborne volje građana, cenimo da bi takav politički inženjering, u ovim složenim političkim okolnostima, dodatno destabilizovao stanje u zemlji - poručili su Đukanoviću trojica lidera DF.

- Ne želimo da, našim razgovorom sa vama, dajemo bilo kakvu vrstu legitimnosti takvim procesima, kojima se grubo krši izborna volja građana.  Duboka kriza legitimiteta političkog sistema može jedino da se rešava formiranjem Vlade u okviru iste parlamentarne većine ili dogovorom o organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora. V. K.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024