DELFIN U PRIRODNJAČKOM MUZEJU: Telo uginule životinje biće preparirano (VIDEO)

B. Dabić

23. 02. 2022. u 08:50

TIM Prirodnjačkog muzeja Crne Gore iz Podgorice preuzeo je truplo prugastog delfina kojeg je more nakon jakog juga u utorak izbacilo na plažu u Bečićima.

ДЕЛФИН У ПРИРОДЊАЧКОМ МУЗЕЈУ: Тело угинуле животиње биће препарирано (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Uginuli delfin biće prepariran i uvršćen u postavku Prirodnjačkog muzeja Crne Gore.

– Na telu nije bilo spoljašnih povreda, tako da se ne zna uzrok smrti, a bliži podaci biće poznati kada bude pregledan pre prepariranja - potvrdio je Pobjedi pomoćnik direktora Muzeja Marko Karaman.

Prugasti delfin je dugačak 2,1 metar. Karaman je kazao da na osnovu preliminarnih nalaza moglo se utvrditi da je nedavno uginuo, odnosno da truplo nije bilo dugo u vodi.

– Činjenica da nije bilo dugo u vodi pogodovaće preparaciji koju će obaviti stručnjaci Prirodnjačkog muzeja – naveo je Karaman.

Delfin je pronađen u utorak ujutro, a snimke i fotografije uginule životinje preneli su portali.

Iz Instituta za biologiju mora je saopšteno da  njihovi stručnjaci nisu izlazili na teren budući da su komunalne vlasti Budve, koje su nadležne za uklanjanje uginulih životinja, već bile kontaktirale s Prirodnjačkim muzejom.

Na osnovu fotografija i snimaka stručnjak Instituta Zdravko Ikica saopštio je da je reč o vrsti prugasti delfin (Stenella coeruleoalba).

– To je pučinska vrsta koja se retko sreće uz obalno područje – naveo je Ikica.

Kazao je da IBM nema uslova za adekvatnu obdukciju tela morskih sisara, te da bi se samo na osnovu vizuelnih provera moglo konstatovati da li ima tragova nasilne smrti ili eventualno, uginuća od mreža.

Dobri delfin čest u crnogorskim vodama

– Pored prugastog delfina, u Jadranu, u crnogorskim  vodama je čest dobri delfin (Tursiops truncatus), čiji je najpoznatiji primerak bio čuveni Joca u Boki. Zalaze i druge vrste, ali to su povremeni gosti – kazao je Ikica.

Ističe da je nekada bio najbrojniji obični delfin (Delphinus delphis) ali ga sada, najviše zbog ljudskog delovanja, regionalno nema.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŠOJGU: Municija s uranijumom narušiće zdravlje ukrajinskih vojnika, kao na KiM 1999. godine