DELFIN U PRIRODNJAČKOM MUZEJU: Telo uginule životinje biće preparirano (VIDEO)

B. Dabić

23. 02. 2022. u 08:50

TIM Prirodnjačkog muzeja Crne Gore iz Podgorice preuzeo je truplo prugastog delfina kojeg je more nakon jakog juga u utorak izbacilo na plažu u Bečićima.

ДЕЛФИН У ПРИРОДЊАЧКОМ МУЗЕЈУ: Тело угинуле животиње биће препарирано (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Uginuli delfin biće prepariran i uvršćen u postavku Prirodnjačkog muzeja Crne Gore.

– Na telu nije bilo spoljašnih povreda, tako da se ne zna uzrok smrti, a bliži podaci biće poznati kada bude pregledan pre prepariranja - potvrdio je Pobjedi pomoćnik direktora Muzeja Marko Karaman.

Prugasti delfin je dugačak 2,1 metar. Karaman je kazao da na osnovu preliminarnih nalaza moglo se utvrditi da je nedavno uginuo, odnosno da truplo nije bilo dugo u vodi.

– Činjenica da nije bilo dugo u vodi pogodovaće preparaciji koju će obaviti stručnjaci Prirodnjačkog muzeja – naveo je Karaman.

Delfin je pronađen u utorak ujutro, a snimke i fotografije uginule životinje preneli su portali.

Iz Instituta za biologiju mora je saopšteno da  njihovi stručnjaci nisu izlazili na teren budući da su komunalne vlasti Budve, koje su nadležne za uklanjanje uginulih životinja, već bile kontaktirale s Prirodnjačkim muzejom.

Na osnovu fotografija i snimaka stručnjak Instituta Zdravko Ikica saopštio je da je reč o vrsti prugasti delfin (Stenella coeruleoalba).

– To je pučinska vrsta koja se retko sreće uz obalno područje – naveo je Ikica.

Kazao je da IBM nema uslova za adekvatnu obdukciju tela morskih sisara, te da bi se samo na osnovu vizuelnih provera moglo konstatovati da li ima tragova nasilne smrti ili eventualno, uginuća od mreža.

Dobri delfin čest u crnogorskim vodama

– Pored prugastog delfina, u Jadranu, u crnogorskim  vodama je čest dobri delfin (Tursiops truncatus), čiji je najpoznatiji primerak bio čuveni Joca u Boki. Zalaze i druge vrste, ali to su povremeni gosti – kazao je Ikica.

Ističe da je nekada bio najbrojniji obični delfin (Delphinus delphis) ali ga sada, najviše zbog ljudskog delovanja, regionalno nema.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)