SAMO JE GAZDA I DALJE N. N. Posle krađe 11.349 paketa cigareta iz skladišta u slobodnoj zoni Luke Bar uhapšene tri osobe

B. DABIĆ

11. 02. 2022. u 06:30

HAPŠENjE vozača, direktora i carinika, epilog su dosadašnje istrage velike krađe cigareta iz skladišta firme "Montenegro duvan komerc" koje se nalazi u Slobodnoj zoni Luke Bar.

САМО ЈЕ ГАЗДА И ДАЉЕ Н. Н. После крађе 11.349 пакета цигарета из складишта у слободној зони Луке Бар ухапшене три особе

Foto Privatna arhiva

Utvrđeno je da je u više navrata kamionima iz luke Bar izvezeno 11.349 paketa cigareta čija je vrednost 10,5 miliona evra. Od ovog iznosa država je oštećena oko sedam miliona na osnovu poreza i akciza, odnosno 70 odsto tržišne vrednosti cigareta.

Zbog sumnje da su počinili krivično delo krijumčarenja, uhapšeni su vozač Jovan Drašković iz Podgorice i izvršni direktor firme "Peročević" iz Bara Memo Peročević, kao i carinik Dejan Dabanović zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja. Peročeviću i Dabanoviću je nakon saslušanja u osnovnom državnom tužilaštvu Bar u sredu veče određeno zadržavanje do 72 sata.

I dalje je nepoznat naručilac posla jer su u prvim iskazima osumnjičeni za krijumčarenje ostali nedorečeni. Vršiteljka dužnosti direktorke Uprave prihoda i carina Milena Petričević kazala da je suspendovala osam kolega jer je, kako je rekla, svesna da "u tom mnogoljudnom kolektivu nisu svi poštovaoci zakona i zakonskih normi".

Privođenje Mema Peročevića, Foto B. Dabić

Nakon što je uhapšen Peročević je kazao da ga je N. N. osoba zvala telefonom i angažovala da bi se kasnije branio ćutanjem. Prema saznanjima "Novosti", uhapšeni carinik Dejan Dabanović (42) nije prošao poligrafsko ispitivanje.

- On je svih šest dana kada su cigarete iznošene iz skladišta Slobodne zone u Luci Bar bio šef smene - navela je Petričevićeva, dodajući da je utvrđeno da su kamioni iz dana u dan dolazili u istom vreme.

I dalje je nejasno da li su skladišta iz koga su odnete kutije cigareta imale video-nadzor. Pristup Slobodnoj zoni dobija se kroz interna pravila operatera, odnosno Luke Bar koja daje privremene, ili stalne propusnice za ulazak u taj prostor. Na pitanje koliko ljudi ima propusnice za taj prostor, u Luci Bar nisu imali komentar. Na pitanje ima li skladišta firme "Montenegro duvan komerc" video-nadzor, izvršni direktor Luke Bar Ilija Pješčić, takođe, rekao je da - nema komentar.

NESTALI I ODUZETI KARTONI

NA popisu je konstatovano da je ukradeno oko 8.829 paketa cigareta, jednog vlasnika, i 2.520 kartona cigareta koje su zapravo postale vlasništvo Specijalnog policijskog odeljenja, jer su bile predmet postupka koji je protiv jednog od zakupaca skladišta započet 2020. Pristup tim paketima bio je u nadležnosti Uprave policije i Specijalnog policijskog odeljenja - objasnila je Petričevićeva.

NADLEŽNOSTI

IZ policije su naglasili da Uprava policije nije nadležna i ne obavlja obezbeđenje skladišta u Slobodnoj zoni Luke Bar. Sprovođenje mera carinskog nadzora vrši Uprava prihoda i carina, a nadzor nad sprovođenjem Zakona o slobodnim zonama vrši ministarstvo nadležno za poslove spoljne trgovine - zaključuje se u saopštenju policije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju