KRIVOKAPIĆ "IZVUKAO" ČLAN 103: Ne da premijersku fotelju

Tanjug

21. 01. 2022. u 14:12

USTAV Crne Gore ne daje mogućnost izbora novog premijera bez parlamentarnih izbora, saopšteno je danas iz Kabineta predsednika vlade Zdravka Krivokapića, a povodom najave formiranja manjinske vlade.

КРИВОКАПИЋ ИЗВУКАО ЧЛАН 103: Не да премијерску фотељу

Foto: Tanjug

- Ustav Crne Gore, kao najveći pravni akt, ne ostavlja prostor predsedniku Crne Gore da u jednom mandatu Skupštine dva puta predlaže mandatara za sastav vlade - navodi se u saopštenju.

Pogotovo, kažu, u konkretnoj situaciji kada je već jednom dao mandat aktuelnom premijeru da sastavi kabinet za šta je dobijena većinska podrška Skupštine.

- Ukoliko bi predsednik Crne Gore, nakon eventualne ostavke premijera ili pada vlade, predložio Skupštini Crne Gore novog mandatara, nedvosmisleno bi prekršio član 103 Ustava Crne Gore, čime bi se stekli uslovi da Skupština bez odlaganja pokrene inicijativu ka Ustavnom sudu Crne Gore, radi utvrđivanja odgovornosti i povrede Ustava od predsednika, što bi predstavljalo neoboriv dokaz da je predsednik Crne Gore povredio Ustav, i na taj način sebe doveo u poziciju da bude razrešen - piše u saopštenju vlade.

Dodaje se da se postojeća vlada može samo rekonstruisati sa postojećim premijerom, dok bi svaka promena premijera mogla biti jedino moguća posle novih parlamentarnih izbora.

BONUS VIDEO:

PINK PANTERI UHAPŠENI U ATINI: Pala i dva Srbina zbog pljačke prodavnice skupocene odeće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZMEĐU MEMŠE I SAKALE, IZMEĐU KLASIKE I MODERNOG: Dobro poznati lanac koji garantuje ugodan odmor i dobru uslugu