UGROZIO CRNU GORU JER JE – PRAVOSLAVAC: Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori o napadima na Nikolu Marojevića

V. K.

17. 01. 2022. u 00:56

MATICA srpska – Društvo članova u Crnoj Gori oglasila se povodom napada na Nikolu Marojevića.

УГРОЗИО ЦРНУ ГОРУ ЈЕР ЈЕ – ПРАВОСЛАВАЦ: Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори о нападима на Николу Маројевића

Foto: V. K.

- Kao jedna od najstarijih institucija srpske kulture, čiji je prvi član iz Crne Gore bio Petar Drugi Petrović Njegoš, Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori ovim putem upozorava javnost i nadležne institucije na sve opasniju tendenciju normalizovanja govora mržnje, žigosanja i obespravljivanja crnogorskih građana srpske nacionalne pripadnosti, a čija je najnovija „legitimna“ meta dr Nikola Marojević. Da je dr Marojević član raznih loža i klubova, da nosi belu kecelju umesto crne rize, da nije doktor nauka nego majstor nekog zanata, da je nepočinstvima dokazao svoj „partiotizam“ prema neprežaljenoj (par)titokratiji, to bi mu bila dovoljna pre­poruka za bilo koje javno imenovanje – poručuju iz Društva.

Kako se navodi, „Ovako, angažovanje dr Marojevića u Upravnom odboru državnog univerziteta izazvalo je očekivan iz­liv besa kod budnih čuvara „arijevske“ čistote crnogorskih insti­tucija.”

- Kako je nedavno zaplenjena redovna pošiljka devede­set­peto­procen­t­nog kokaina, pravi etalon te novocrnogorske arijevske čistote, jasno je zaš­to svi oni, decenijama kljukani iz crnih fondova, dižu nepodnošljivu larmu samo ka­da su pripadnici srpske nacionalnosti i pravoslavne veroispovesti ante portas institucija države čiji bi ravnopravni građani trebalo da budu, sa pravom da biraju i da budu birani, ma­kar po ustavnoj definiciji. Naravno, dugo prebivanje u anaerobnim uslo­vi­ma mračnih partijskih suterena sužava percepciju do nesposobnosti pre­po­znavanja opštevažećih pravnih normi i lišenosti elementarnih ljudskih ob­zira – saopštavaju iz Društva.

- Zato smo slobodni da pitamo: šta je sa ostatkom crnogorskog druš­tva? Dokle će još svi koji se bave teologijom biti targetirani i diskriminisani od onih koji se kriju iza svog lažnog građanskog profila? Da li je kolega Marojević ugrozio građanski koncept Crne Gore više time što je Srbin ili pravoslavac? Ili oboje ujedno? Zar Srbi i pravoslavci nisu građani Crne Gore?

U saopštenju se navodi da „Ono što očekujemo od institucija sistema i organizacija koje se bave ljudskim pravima, ali i akademske zajednice i intelektualaca, jeste da makar javnom osudom najnovije hajke protiv čoveka koji je svoj zaista ničim neprimerenim natrunjen život posvetio knjizi i nauci, časno služeći Bogu i ljudima, daju svoj doprinos formiranju zdrave društvene klime i kultivisanju našeg zajedničkog društvenog prostora, pre nego što njim potpuno ovladaju neznanje, šovinistički prostakluk, mržnja i nasilje.”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije