BROJ KORISNIKA NARODNIH KUHINJA SE POVEĆAVA: Crna Gora ne smanjuje bacanje hrane

B. Dabić

10. 01. 2022. u 14:40

CRNA Gora nije učinila ništa po pitanju smanjenja bacanja hrane, upozoravaju iz NVO “Banka hrane Crne Gore” na čemu iz ove organizacije insistiraju čitavu deceniju.

БРОЈ КОРИСНИКА НАРОДНИХ КУХИЊА СЕ ПОВЕЋАВА: Црна Гора не смањује бацање хране

Foto B. Dabić

Dok se povećava broj korisnika u narodnim kuhinjama, trgovcima i proizvođačima je jeftinije da bacaju hranu.

Iz Banke hrane Crne Gore navode da se najviše hrane baci u domaćinstvima, ali nije zanemarljiva količina bačene hrane   i  u trgovinama koji hranu na policama drže do zadnjeg dana isteka roka trajanja. Što se ne proda, završi u kanti za smeće.

- Nije mala količina bačene hrane u restoranima i hotelima koja bi mogla da se donira ugroženima. Kada  bi se hrana bolje rasporedila  odnosno ako  bi građane, trgovačka i hotelska  preduzeća  potstakli na donacije i pomoć siromašnima, za šta mogu poslužiti Socijalne prodavnice za koje se Banka hrane bori skoro deceniju,  siromašni bi imali više pomoći a  svi bi  zajedno bolje štitili živitnu sredinu. No postoji  i dalje prepreka u našem sistemu  a to je PDV na  doniranu  hranu , zbog čega je brojni trgovci i proizvođači odlučiju da   hranu  bace jer je jeftinije, navode iz Banke hrane.

Najviše hrane se baca tokom organizacije raznih velikih događaja, svadbi, krštenja i praznika.

-Velike količine hrane preostane i ona neretko  završi na otpadu.Ta hrana bi lako mogla da ode siromašnima, preko Narodnih kuhinja, socijalnoh prodavnica i organizacija koja brinu o  socijalno ugroženima, kada bi postojao zakon koji to reguliše i firma koja bi se ovim poslom bavila. NJen  zadatak bio bi da proveri  ispravnost viška hrane, da je zapakuje u adekvatne posude i prosledi  ugroženima.Neisplativost, nepostojanje adekvatnog sistema koji bi omogućio ugostiteljima, trgovcima, uvoznicima, kažu u saopštenju iz Banke hrane u kome ističu:

- Mi nemamo  ni neophodnu infrastrukturu, uključujući posebne kante i vozila potrebna za sakupljanje i tretman tog otpada.

 U Crnoj Gori se, prema izveštaju Ujedinjenih nacija, programa za zaštitu okoline, najviše se  hrane baca u poređenju sa državama bivše Jugoslavije, s obzirom na broj stanovnika.

Sve veći broj država zakonski obavezuje trgovine i ugostiteljske objekte da ne bacaju hranu, već da je doniraju onima kojima je potrebna. U Crnoj Gori ne postoji ovakav zakon.

 U Crnoj Gori se 1% otpada reciklira podaci su Monstata  za 2020. godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LJUDINA: Pogledajte kako je čovek sa štakama spasao povređeno mače u Beogradu (VIDEO)