PEDOFILIMA STROŽE KAZNE: U Crnoj Gori stupile na snagu izmene krivičnog zakonika, koje je skupština usvojila krajem 2021. godine

B. DABIĆ

10. 01. 2022. u 07:00

OD 8. januara, u Crnoj Gori su na snazi strože zatvorske kazne za počinioce krivičnih dela protiv polnih sloboda, učinjenih prema deci i nemoćnim licima.

ПЕДОФИЛИМА СТРОЖЕ КАЗНЕ: У Црној Гори ступиле на снагу измене кривичног законика, које је скупштина усвојила крајем 2021. године

Foto Depositphotos

Krajem 2021. su, podsetimo, poslanici državne Skupštine usvojili izmene Krivičnog zakonika po kojima će pedofili - po izlasku sa robije - biti pod višegodišnjim obaveznim nadzorom, a podaci o njima naći će se i u posebnom registru Ministarstva pravde.

Podaci iz te evidencije će se voditi trajno, bez mogućnosti brisanja, a biće dostupni sudu, državnom tužilaštvu i policiji. Uz obrazložen zahtev, mogu se dati i državnom organu, privrednom društvu, drugoj organizaciji ili preduzetniku - ako još traju pravne posledice osude - te inostranim državnim organima, u skladu sa međunarodnim sporazumom.

Izmene Krivičnog zakonika propisuju i da sudovi, ubuduće, neće moći da ublažavaju kazne počiniocima ovih krivičnih dela, koji će snositi i dodatne pravne posledice.

Korigovana kaznena politika za krivična dela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba sa detetom i obljuba zloupotrebom položaja znači da počinilac može biti kažnjen i zatvorom u trajanju do 40 godina...

Udruženje "Roditelji" se godinama zalagalo za izmene Krivičnog zakonika u cilju zaštite dece od pedofila, a usvajanjem izmena i dopuna pomenutog akta poslanici su uvažili gotovo sve predloge ove nevladine organizacije - koji su, uz podršku Ženskog kluba i pojedinih poslanika - formalizovani u vidu amandmana.

Ipak, nije prošao predlog Ženskog kluba Skupštine da se uvede hemijska kastracija za seksualne prestupnike...

Ilustracija / Foto Depositphotos

Istovremeno, pedofili će biti u obavezi da se javljaju policiji, a zabranjeno im je da posećuju mesta na kojima se okupljaju maloletna lica. Ovo se odnosi na vrtiće, škole i dvorišta ovih ustanova, te dečja igrališta. Propisano je i da obavezno posećuju profesionalna savetovališta, kao i da obaveste nadležne u slučaju promene prebivališta, boravišta ili radnog mesta.

Na kraju, 20 godina od izlaska iz zatvora biće dužni da obaveštavaju nadležne i ukoliko putuju u inostranstvo.

PRAVNE POSLEDICE - DVE DECENIJE

IZMENAMA Krivičnog zakonika je za pedofile previđen i prestanak javne funkcije, kao i prestanak radnog odnosa ili obavljanja određenog poziva, delatnosti, ili dužnosti koji podrazumevaju rad sa maloletnim licima. Okrivljenima za ta dela biće ubuduće zabranjeno i sticanje javnih funkcija, kao i zasnivanje radnog odnosa na mestima koja podrazumevaju rad sa maloletnicima. Navedene pravne posledice traju 20 godina, a vreme provedeno na izdržavanju kazne se ne uračunava u trajanje ove pravne posledice osude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)