BRITANCI UŠLI U TRAG BUDIMIRU: Obelodanjeno kako je zaista otkrivena rekordna zaplena kokaina u Zeti

V. K.

13. 12. 2021. u 09:52

ZA akciju kada je krajem avgusta policija u zetskom selu Mojanovići zaplenila 1,4 tone kokaina - zaslužan je London.

БРИТАНЦИ УШЛИ У ТРАГ БУДИМИРУ: Обелодањено како је заиста откривена рекордна заплена кокаина у Зети

Foto: Policija CG

Droga u Crnu Goru dopremljena u pošiljci banana iz Ekvadora pronađena je zahvaljujući engleskim obaveštajcima, a tom prilikom uhapšeni su Budimir Krstović i njegova ćerka.

Dokument vlade iz Londona objavljen juče svedoči da je zaplena 1,4 tone kokaina izvršena zahvaljujuću Memorandumu koji je engleska policija potpisala sa Crnom Gorom u cilju sprečavanja šverca droge i druge nedozvoljene robe na granici i u tranzitu ka Evropi i Velikoj Britaniji.
- Ovo je dovelo do obezbeđivanja tehnologije za otkrivanje droge i obuke crnogorske carine i policije, finansirane iz naših programa zvanične razvojne pomoći i programa Fonda za stabilnost i bezbednost - navodi se u dokumentima vlade u Londonu, ukazavši da je britanska Nacionalna agencija za sprečavanje kriminala (NCA) pomogla u izgradnji kapaciteta istražnog tima, obezbeđujući vozila, opremu za IT nadzor i obuku, a i razvijanje metoda razmene obaveštajnih podataka.
Paralelno sa tim, diplomatsko lobiranje rezultiralo je opredeljenjem Crne Gore da izmeni zakone kako bi se omogućile pojačane mere nadzora nad međunarodnim organizovanim kriminalnim grupama - navodi se u dokumentu. Koristeći obaveštajne podatke Ujedinjenog Kraljevstva, crnogorske vlasti napravile su najveću zaplenu kokaina od 1,4 tone u 2021. godini.

Foto: Novosti

KOLUMBIJA NA JADRANU!

NEBOJŠA Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta, kazao je da u oči "bode" to što je u akciji britanskih službi zaobiđena crnogorska Agencija za nacionalnu bezbednost, koja je jedini legalni partner stranih obaveštajnih službi. Navodi da je zaobiđeno i Ministarstvo odbrane koje je jedini kontakt point za razmenu poverljivih informacija sa NATO-om, ali i Specijalno državno tužilaštvo protiv organizovanog kriminala i korupcije u policiji.

- Očigledno je da su britanske službe analizom rizika došle do bezbednosne procene da te bezbednosno-tužilačke strukture predstavljaju deo logističke podrške narko-klanova i da deljenje informacija sa njima ugrožava uspeh operacije.

BONUS VIDEO: ŽENA IZBOLA SUPRUGA NASMRT: "Novosti" na mestu porodične tragedije u Surčinu

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna