SVETI SAVA OSTAJE U KOTORSKOJ GIMNAZIJI: Ministarstvo kulture poništilo rešenje prosvetne inspekcije

V.V.

12. 11. 2021. u 16:58

MINISTARKA prosvete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić, poništila je rešenje prosvetne inspekcije koja je naložila da se iz kabineta za crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik jezik u Gimnaziji u Kotoru ukloni poster na kome je lik Svetog Save.

СВЕТИ САВА ОСТАЈЕ У КОТОРСКОЈ ГИМНАЗИЈИ: Министарство културе поништило решење просветне инспекције

Direktorka Gimnazije u Kotoru Slavica Stupić

Rok koji je inspekcija ostavila v.d. direktora kotorske Gimnazije Slavici Stupić bio je sedam dana a naloženo je i da  u zakonskom roku pismeno obavesti prosvetnu inspektorku da li je rešenje o uklanjanju ispoštovala.

Podsetimo direktorka Stupić ranije je za "Novosti" rekla da će nadležnom ministarstvu uložiti žalbu na ovo rešenje, a sliku Svetog Save neće pomeriti ni za milimetar. Objasnila je i da je reč o uramljenoj kopiji prikaza lika Rastka Nemanjića, Svetog Save, a ne o religijskom delovanju.

Poster se uz brojne druge reprodukcije - fotografije  književnika i prosvetitelja nalazi u učionicama za CSBH jezik i književnost, sasvim u kontekstu edukativnog materijala i obrazovnog programa za taj predmet. Uz sve to "sporni" poster prosvetitelja i učitelja na zidu učionice stoji skoro četiri decenije i baš nikome nije smetao.

U poništenom rešenju navedeno je između ostalog da Zakona o obrazovanju i vaspitanju propisuje da u obrazovnim ustanovama nije dozvoljeno religijsko delovanje. Propisano je takođe da se direktor javne ustanove može razrešiti ako dozvoli političko ili religijsko organizovanje i delovanje u ustanovi javnog obrazovanja – piše u zapisniku.

Po oceni drugostepenog organa,  prvostepeni organ je povredio pravila postupka Zakona o upravnom postupku, jer u dispozitivu rešenja, a posebno u obrazloženju, nije precizno ukazao i definisao na koji način slika. tj. kopija lika Rastka Nemanjića, predstavlja  religijskog delovanja i povredu prava na obrazovanje.

Po navodima v.d. direktorice, to je sastavni deo edukativnog materijala za izvođenje nastave. "Stoga nije jasno obrazloženje iz rešenja da li je u pitanju slika, ili je  ikona",  navedeno je između ostalog u odluci ministarstva.

BONUS VIDEO: SRBIN OSNIVAČ RUSKE TAJNE SLUŽBE: Grof Sava Vladislavić - tajni savetnik Petra Velikog

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)