ORGANIZACIJA „ČUVAMO NAŠE“: DPS više nije najjača grupacija u Crnoj Gori

Novosti online

22. 10. 2021. u 11:25

ORGANIZACIJA „Čuvamo naše“ sprovela je istraživanje javnog mnjenja u Crnoj Gori i ustanovila da je došlo do pada rejtinga Demokratske partije socijalista, ali i da trenutna Vlada ne opravdava očekivanja građana.

ОРГАНИЗАЦИЈА „ЧУВАМО НАШЕ“: ДПС више није најјача групација у Црној Гори

Foto: D. Milovanović

Da su izbori u Crnoj Gori održani pre nedelju dana, ubedljivu pobedu odnela bi koalicija stranaka koje sada čine vlast u Crnoj Gori, kazao je član organizacije Petar Mitov, dodajući da većina ispitanika nije zadovoljna radom Vlade Crne Gore, koja se optužuje za veliku nezaposlenost, rast cena, nesuočavanje sa kriminalcima i tajkunima.

- Glasači parlamentarne većine su nezadovoljni i time što se Vlada nije izborila sa kriminalnim strukturama povezanim sa prošlom vlašću, pre svega iz redova DPS-a. Oni koji bi dali poverenje strankama parlamentarne većine smatraju da je najbolje izabrati novu Vladu, koju bi činili političari stranaka koje su pobedile na izborima prošle godine, što je jasan znak da ekspertska Vlada nije ispunila očekivanja.

Mirov navodi interesantan podatak ustanovljen iz istraživanja, koji pokazuje da je po prvi put jedna politička struktura jača od DPS-a Mila Đukanovića, jer se Demokratski front nalazi u blagoj prednosti.

-Prema istraživanju, DF, Demokrate, SNP, URA, DEMOS i drugi koji su pobedili na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima osvojili bi gotovo 60 odsto glasova. Rezultati pokazuju da bi Demokratski front kao najjača politička organizacija u Crnoj Gori osvojio 29,2 odsto glasova. Drugo mesto zauzima DPS sa 28,7 odsto ispitanih građana. Iza DF-a i DPS-a nalaze se Demokrate sa 16,2 odsto. Rast u odnosu na neka od prošlih istraživanja beleži Bošnjačka stranka, koja je prešla 5 odsto podrške, što je signal da se toj stranci preliva deo glasača DPS-a. Sledi Socijalistička narodna partija CG sa 4,1 odsto i Socijaldemokrate Ivana Brajovića sa 3,8 odsto. Građanski pokret URA, potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, jedina je organizacija koja je deo aktuelne Vlade Crne Gore, a beleži pad i nalazi se na samoj ivici cenzusa, dok je ispod te granice SDP Raška Konjevića. Na osnovu ovih podataka, može se zaključiti da bi DF, Demokrate i SNP mogli sami formirati buduću vlast. Jedno od pitanja je bilo i koliko su građani zadovoljni radom Vlade Zdravka Krivokapića, a istraživanje je pokazalo da je veliki procenat ispitanika nezadovoljan, čak 74,3 odsto.

Udruženje građana „Čuvamo naše“ je sprovela telefonsko istraživanje, koje je rađeno od 30. septembra do 7. oktobra na uzorku od 1100 građana, na čitavoj teritoriji Crne Gore.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)