DRŽAVA GARANTUJE ZA ALIMENTACIJE: Pravo deteta na izdržavanje nakon razvoda roditelja urediće se zakonom

Z. Z.

19. 10. 2021. u 06:34

PRAVO deteta na izdržavanje nakon razvoda roditelja biće uređeno Zakonom o privremenom izdržavanju koji između ostalog predviđa osnivanje Alimentacionog fonda iz koga će država isplaćivati tu nadoknadu, samohranim roditeljima, a kasnije koristeći važeće propise novac naplati od onog roditelja koji izbegava obaveze.

ДРЖАВА ГАРАНТУЈЕ ЗА АЛИМЕНТАЦИЈЕ: Право детета на издржавање након развода родитеља уредиће се законом

Maja Raičević, Foto Novosti

Najave su da će zakon biti usvojen do kraja godine.

U Crnoj Gori izražen je problem roditelja koji ne mogu i pored sudskih odluka da naplate izdržavanje za dete. Neke procene kažu da je trećina onih koji izbegavaju obavezu plaćanja alimentacije. Sadašnje najave ukazuju da bi to moglo biti rešeno i to usvajanjem posebnog zakona o čijem je tekstu počela javna rasprava. Suština je u osnivanju Alimentacionog fonda iz kojeg bi država plaćala privremeno izdržavanje, a potom u posebnom postupku utvrđivala da li je dužnik, odnosno roditelj namerno izbegavao obavezu ili iz opravdanih razloga nije mogao da je isplaćuje.

- Ono što zapažamo jeste da postoji neka osveta jednog supružnika prema drugom nakon razvoda i zato najviše trpe deca. Oni ostaju bez finansijske sigurnosti i često su žrtve siromaštva - ističe Branka Bošnjak iz Ženskog političkog kluba koji je sa Centrom za ženska prava inicirao izradu ovog zakona.

Problem je, kaže Siniša Bjeković, zaštitnik ljudskih prava i sloboda što u Crnoj Gori ne postoje materijalni pokazatelji o broju dece kojima treba privremeno izdržavanje, ali i koliko bi trebalo novca za funkcionisanje Alimentacionog fonda.

Jedina studija koja datira iz 2014. pokazuje da dve trećine očeva nije platilo alimentaciju duže od dve godine.

- Prema podacima Monstata, od ukupno razvedenih brakova u Crnoj Gori čak 60 odsto je onih sa decom. Od te brojke oko 70 odsto slučajeva gde je starateljstvo nad detetom dodeljeno majci, a u 10 odsto ocu. Dakle, u većini slučajeva su očevi roditelji koji bi trebalo da plaćaju alimentaciju, ali to ne čine - kaže Maja Raičević iz Centra za ženska prava.

Iz nevladinog sektora navode primere koji se svakodnevno susreću. Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom tvrdi da ima slučajeva kada roditelj svoju imovinu prepiše na porodicu u cilju izbegavanja plaćanja alimentacije. Na taj način, poručuje, dokazuje da nema sredstava da plaća izdržavanje za svoje dete. Sa druge strane, Marina Medojević, iz Banke hrane, navodi da zna slučajeve da su oba roditelja bila u spuškom zatvoru jer nisu plaćali alimentaciju.

- Nije reč o neodgovornim roditeljima i oni nisu izbegavali plaćanje obaveza zato što neće, oni bukvalno nisu imali ništa - rekla je Medojevićeva.

Foto Novosti

Sudska praksa pokazuje da tužbu za plaćanje izdržavanja za dete uglavnom podnose majke i to kada nemaju novca da izdržavaju dete.

- Ako vam bivši supružnik ne isplati alimentaciju jedan mesec nemojte da čekate, obratite se sudovima, jer se dugovanja skupljaju i veoma je teško takvo potraživanje naplatiti - poručila je Ljiljana Raičević iz Sigurne ženske kuće.

U budžetu je već opredeljen novac za rad Alimentacionog fonda.

Popisom do brojki

U SKLADU sa konvencijom o pravima deteta Unicef podržava inicijativu o donošenju zakona, ali je najvažnije, kako je rekao Huan Santander, da primena bude efikasna kako se deca i roditelji, staratelji ne bi dovodili u nepovoljan finansijski položaj.

Preporučili su i da bi trebalo uraditi analizu, kako bi se znalo koliko je takve dece.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024