ZA DAN HERCEG NOVOG: Izložba Lubardi u čast, knjiga posveta Novskim tvrđavama

V. V.

17. 10. 2021. u 16:04

DO 15. novembra nizaće se programi kojim Herceg Novi obeležava Dan grada 28. oktobar. Prvi program bila je izložba radova iz fundusa Fondacije "Petar Lubarda" čije je sedište u ovom gradu, a reč je o radovima učenika i studenata na temu "Krš u Lubardinom pejzažu" .

ЗА ДАН ХЕРЦЕГ НОВОГ: Изложба Лубарди у част, књига посвета Новским тврђавама

Herceg Novi

Usledila je u subotu veče (16.oktobar) promocija knjige profesora Lazara Seferovića i Mateja Pašete „Herceg Novi – grad monumentalnih tvrđava".

Delo je posvećeno prijemu Novog u Evropsku Federaciju gradova i odbrambenih fortifikacija (Efforts), a program su u saradnji organizovali Sekretarijat za kulturu i obrazovanje i „Herceg fest".

Seferović je zahvalio za podršku koju je dobio od Opštine, predsednika Katića, ustanova kulture ali i preko 250 Novljana i Novljanki su doprineli stvaranju ove knjige.

Afirmacija, promocija i očuvanje novskih tvrđava su naš cilj u koji se sjajno uklapa monografija profesora Seferovića, istakao je predsednik Katić i dodao da se Herceg Novi u proteklom periodu učlanio u Evropsku mrežu utvrđenih gradova, a kroz prekogranične projekte otvoren je visokotehnološki Centar za posetioce na Kanli kuli i digitalno opremljena tvrđava Forte Mare. Na kandidaturi ove tvrđave za ups na Unesko listu, u okviru nominacije Venecijanskih utvrđenja od 16. do 17. veka,opština radi u saradnji sa državom i do sada su ispoštovane sve preporuke Unesko Komiteta koji je ocenio da postoji „izuzetna, univerzalna vrednost" tvrđave Forte mare.

Foto V. Vujnović

Četiri hercegnovske tvrđave koje posebno treba štititi: Kanli kula, Forte Mare, Mamula i Španjola prepoznate su i u prvoj Studiji zaštite kulturnih dobara, iz 2018. godine, podsetila je sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.Kroz predloge za kapitalni budžet kandiduje se i tvrđava Mezaluna, Citadela za podršku države,izradu projektne dokumentacije i faze koje bi usledile u narednom periodu, da bi tvrđava porušena u zemljotresu 1979. bila obnovljena.

Zambelić Pištalo je informisala i da će krajem aprila iduće godine u Herceg Novom biti održana manifestacija „Noć tvrđava", koja će obuhvatiti i tvrđave na Luštici.

Knjigu je kao "alarmantan odgovor na prijem Opštine Herceg Novi u Efforts" predstavila Gordana Porobić Krcunović.

-Uvidevši važnost tog članstva kao priliku za bolju turističku valorizaciju hercegnovskih tvrđava kao šansu da se Evropa kroz EU projekte i druge izvore finansiranja uključi u njihovu revitalizaciju, posebno Citadele, Lazar Seferović je gradu podario knjigu – a ona je, kako kaže jedan egipatski zapis, vrednija od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i duborezom, jer gradi spomenike u srcu onog koji čita, rekla je Porobić Krcunović.

NAGRADA HERCEG NOVOM

Gost je na promociji bio generalni Sekretar Efforts-a, Rafael Dero. On je predstavio aktivnosti organizacije i informisao o nagradi „European Fortress Summer" koju ta organizacija dodeljuje svake godine najinovativnijem članu. U konkurenciji deset gradova, nagrada je pripala Herceg Novom. Dodeljena je za uspešno održavanje letnjih programa na gradskim tvrđavama. Tu ponudu Efforts-a će predstaviti na globalnom tržišti i doprineti tako proširenju turističke valorizacije kulturne baštine.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju