MOGUĆE JE BITI MALA, A EKONOMSKI JAKA ZEMLJA: U Herceg Novom počela Konferencija predsednika parlamenata malih evropskih država

V. V.

04. 10. 2021. u 22:00

KONFERENCIJA predsednika parlamenata malih evropskih država u Herceg Novom podstiče Crnu Goru da nastavi razvoj i učvrsti državu u cilju dostizanja punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

МОГУЋЕ ЈЕ БИТИ МАЛА, А ЕКОНОМСКИ ЈАКА ЗЕМЉА: У Херцег Новом почела Конференција председника парламената малих европских држава

Foto: V. V.

Ovo je rekao na otvaranju ovog skupa predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić. Konferenciji prisustvuju predstavnici parlamenata iz Andore, Kipra, Islanda, Luksemburga, Monaka, San Marina, a oni svojim primerima I u različitim istorijskim i geografskim uslovima, dokazuju da je moguće biti "istovremeno mala, ali ekonomski jaka država".

- Kako bi ste stigli dotle, najveći broj vas je u nekom periodu postigao unutrašnji dogovor da nijedna društvena podela nije važnija od društvene kohezije – rekao je Bečić.

On je dodao da je to bila ideja vodilja nakon prošlogodišnjih političkih promena, kada je smenjena vlast, a nosioci tri pobedničke liste potpisale sporazum koji će predstavljati svojevrsni veto na podele u Crnoj Gori.

- Taj sporazum daće državi mogućnost da za nekoliko godina po ekonomskoj razvijenosti, životnom standardu građana, visini plata i penzija, odnosu prema životnoj sredini, poštovanju osnovnih prava i sloboda, stane rame uz rame sa ostalim razvijenim malim zemljama Evrope. Verujemo da će Crna Gora uspeti u tome ma koliko se oni "koje je vreme pregazilo, trudili u pokušajima da je vuku unazad" - naglasio je Bečić.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović naveo je kao tri temeljna stuba spoljne politike Crne Gore članstvo u EU, NATO partnerstvo i regionalnu saradnju. Prema njegovim rečima prošlogodišnje političke promene, dale su Parlamentu mogućnost da na bolji način iskoristi spoljnopolitičke prioritete.

– Parlament je povećao transparentnost, nadzor nad izvršnom granom vlasti i politički dijalog za odblokiranje važnih reformskih procesa. Crna Gora ima dugu istoriju borbe za slobodu, sada se suočavamo sa izazovima kako da postanemo napredna država spremna da se pridruži EU – poručio je on.

Ministar Radulović je takođe ukazao da su za taj korak potrebni potpuno funkcionalna demokratija, znanje i posvećenost.

- Da bismo postali članica EU moramo jačati nezavisnost institucija, raditi na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i čuvati slobodu medija.

Radulovićeva poruka bila je i da Crna Gora, kao ekološka država, teži da zaštiti resurse i bude deo globalne kampanje protiv klimatskih promena. Podsetio je da sa susedniM državamaima dobru spoljno-političku saradnju.

V.V.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)