JEDINSTVENI RECIKLAŽNI CENTAR U CRNOJ GORI: Predstavljen koncept i struktura savremene cirkularne ekonomije

V.V.

12. 10. 2021. u 20:35

FORMIRANjE i izgradnja jedinstvenog reciklažnog centra kojim bi se rešio problem otpada u osam gradova Crne Gore (Nikšić, Budva, Kotor, Tivat, Šavnik, Plužine, Žabljak i Herceg Novi) bila je tema nedavno održanog sastanka predstavnika ovih opština sa predstavnicima Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU) i rukovodstvom Alba Grupe i firme Interseroh iz Austrije, koji se bave cirkularnom ekonomijom, sa posebnim akcentom na upravljanje otpadom.

ЈЕДИНСТВЕНИ РЕЦИКЛАЖНИ ЦЕНТАР У ЦРНОЈ ГОРИ: Представљен концепт и структура савремене циркуларне економије

Foto: V.V.

 U ime hercegnovske opštine sastanku koji je organizovan u Nikšiću prisustvovali su potpredsednik Mirko Mustur, direktori preduzeća Čistoća Vasilije Seferović i Agencije za izgradnju i razvoj grada Aleksandar Kovačević.

Na sastanku je predstavljen koncept i struktura savremene cirkularne ekonomije u Crnoj Gori, a tokom prezentacije je direktor firme Interseroh, Franc Sauseng, objasnio da bi kompanija prikupljala otpad, transportovala ga do postrojenja, sortirala a potom i reciklirala. Takođe bi kompanija snosila  sav logistički i finansijski teret, dok bi u celom procesu opštine imale obavezu nabavke odgovarajućih kontejnera za selektivno sortiranje otpada.

- Ono što su predložili iz austrijske kompanije zvuči obećavajuće, ali neophodno je da pre donošenja odluke razmotrimo sve ponude, detalje, pravila i procedure i dobijemo saglasnost od opština, rekao je Dušan Bugarin v.d.direktor Direktorata za ekologiju MEPPU-a.

Poseta rukovodstva austrijskih firmi kako bi sagledali situaciju u Crnoj Gori i predložili najbolja rešenja za problem otpada, jedan od gorućih ne samo u Crnoj Gori nego i u svetu, dogovorena je krajem septembra kada se ministar ekologije prof. dr Ratko Mitrović sastao sa predsednicima osam opština povodom dogovora o izgradnji regionalnog reciklažnog centra, saopšteno je iz MEPPU.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024