PRETNJE SMRĆU NE MOGU BITI SAMO PREKRŠAJ: Odbor za rodnu ravnopravnost traži strože kazne za počinioce porodičnog nasilja

I. D. S.

06. 10. 2021. u 06:34

ILIRU Đokaju (28), osumnjičenom da je 30. septembra u Tuzima ubio svoju nevenčanu suprugu Šejlu Bakiju (18) i teško ranio njenog oca Šabana Bakiju, preti zatvorska kazna do 40 godina.

ПРЕТЊЕ СМРЋУ НЕ МОГУ БИТИ САМО ПРЕКРШАЈ: Одбор за родну равноправност тражи строже казне за починиоце породичног насиља

ZAHTEV Skupštinski Odbor za rodnu ravnopravnost , Foto skupstina-me

Kako je po prijavi stradale devojke da joj je pretio smrću Đokaj samo prekršajno kažnjen, skupštinski Odbor za rodnu ravnopravnost tražio je izmene zakona kojim bi kazne za počionioce porodičnog nasilja bile strože i efikasnije.

- Đokaja Više državno tužilaštvo tereti za krivično delo teško ubistvo. On se u policiji i pred višom državnom tužiteljkom Anom Radović branio ćutanjem, a nakon saslušanja određeno mu je zadržavanje do 72 sata, pa će u tom roku biti priveden sudiji za istragu podgoričkog Višeg suda - saopštio je njegov advokat Srđan Lješković.

Šejla Bakija, Foto Fejsbuk

Tužiteljka je Đokaju predočila da je prema navodima krivične prijave, izvedene na osnovu dokaza, osumnjičen da je počinio krivično delo teško ubistvo iz člana 144. Tim članom predviđeno je da će se kaznom zatvora od najmanje 10 godina ili dugotrajnom kaznom zatvora kazniti onaj ko drugog liši života i pritom s umišljajem dovede u opasnost život još nekog, kao i onaj ko drugog liši života iz koristoljublja, radi izvršenja drugog krivičnog dela, iz bezobzirne osvete ili drugih niskih pobuda.

Tragičan slučaj u Tuzima, gde je ubijena Šejla koja je imala tek 19 godina, pokrenuo je u javnosti pitanje da li je tužilaštvo reagovalo adekvatno i da li je tragičan ishod mogao biti izbegnut da se drugačije postupalo na osnovu njene prijave za porodično nasinje. I dok deo javnosti i NVO sektor poručuje da tužilaštvo pogrešilo, u tom državnom organu ponavljaju da su radili po zakonu i ispravno.

OSUMNjIČENI Ilir Đokaj, Foto Arhiva

 

To je bio i povod da Odbor za rodnu ravnopravnost zatraži izmene zakonodavstva koji regulišu porodično nasilje, jer, kako su ocenili, trenutni načini sankcionisanja i kazne za počinioce tog nedela nisu adekvatni. Na sednici Odbora je konstatovano da su u Crnoj Gori sve češća brutalna ubistva žena, pri čemu se najčešće radi o ženama koje su tražile pomoć i nisu dobile odgovarajuću zaštitu.

- Crna Gora i u ovom slučaju plaća cenu svojih mentalitetskih opterećenja i uvreženih rodnih uloga, koje se prepoznaju i po tome što se izuzetno ozbiljni slučajevi nasilja nad ženama ne karakterišu i ne sankcionišu kao krivična dela već kao prekršaji - kaže se u saopštenju.

ODGOVORNOST NADLEŽNIH

U ODBORU za rodnu ravnopravnost ističu da istinske promene neće nastati bez snažne političke volje i odlučnosti, prvenstveno delovanjem kroz zakonodavnu i izvršnu vlast, sudsku praksu i rad policije.

- Crnoj Gori je potrebna izmena zakonodavstva koje tretira ovu oblast i mnogo veća odgovornost i sankcionisanje predstavnika institucija ukoliko ne zaštite žrtve i primereno kazne počinioce - kaže se u saopštenju.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!