VELIČANSTVEN PRIZOR U PODGORICI: Hiljade vernika dočekale patrijarha i mitropolita (FOTO)

Novosti online

04. 09. 2021. u 20:53

VEČERAS je patrijarh srpski gospodin Porfirije održao službu u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, na kojoj je prisustvovalo oko 40 arhijereja iz pravoslavnih crkava širom sveta.

ВЕЛИЧАНСТВЕН ПРИЗОР У ПОДГОРИЦИ: Хиљаде верника дочекале патријарха и митрополита (ФОТО)

Foto: Vladimir M. Pavićević

Hiljade vernika iz cele Crne Gore su došle da pozdrave svog patrijarha i mitropolita Joanikija pre sutrašnjeg ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

Okupljeni su pevali pesme, uzvikivali „ne damo svetinje“, priredili bakljadu, a posle molebana i govora, održava se i koncert.

 

Patrijarh SPC Porfirije, koji se obratio vernom narodu okupljenom ispred Hrama Hristovog vakršenja u Podgorici, poručio je da smo, bez obzira na sve razlike, u crkvi svi jedno i pozivam i apelovao na sve krštene duše u ovoj mitropoliji da stanu iza ovog izabranog mitropolita Joanikija.

- I već kao da čujem neki nemušti eho koji hoće da kaže on nije izabran ovde, a ja zajedno sa vama kažem - izabran je mitropolit Joanikije legalno i legitimno u skladu sa učenjem svetih kanona pravoslavne crkve onako kako se to radilo kroz svu istoriju od 12 apostola pa preko sedamdesetorice koji su izabrani posle njih do naših dana.

- Nikakva druga potvrda jednom arihijereju nije potrebna do izbora od sabora, ali ako nekom treba potvrda za izbor mitropolita novog ja vas ovde sabrane pitam i očekujem jasan i jedinstven neponovljiv i glasan odgovor: "Da li je dostojan vladika Joanikije da sedne na tron Svetog Petra Cetinjskog? Da li je dostojan? Da li je dostojan vladika Joanikije za mitropolita cronogorsko primorskog?" - upitao je patrijah šta je prisutni na platou ispred Hrama Hristovog vakrsenja u Podgorici odgovorili "dostojan".

- Mi, kao pravoslavni hrišćani, znamo da smo bez obzira na to kako ko sebe doživljava i oseća, kako se izražava i kako vidi sebe, po nacionalnom određenju, na to koju ideologiju sledi, koji politički pogled na svet ima i kojoj stranci pripada, bez obzira na bilo koje i kakve razlike - u crkvi svi smo jedno - rekao je patrijarh Porfirije je poručio da je crkva jedinstveni krov i prostor za sve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna