DOKTOR BUDIMIR ALEKSIĆ: Vlada Crne Gore izneverila očekivanja naroda, razočarala u svom odnosu prema Srbima

V. K.

29. 08. 2021. u 19:36

DOCENT dr Budimir Aleksić, predsednik političkog saveta Nove srpske demokratije na okruglom stolu „Godinu dana kasnije: pravda ili opet krivda“ poručio je da Vlada Crne Gore nije ispunila očekivanja naroda.

ДОКТОР БУДИМИР АЛЕКСИЋ: Влада Црне Горе изневерила очекивања народа, разочарала у свом односу према Србима

Foto: V. K.

- Navršilo se godinu dana od smene vlasti, i devet meseci od formiranja nove vlade (kažu: ekspertske vlade), koja je, po opštem i nepodeljenom mišljenju, trebalo da bude vlada diskontinuiteta; vlada koja će izvršiti neophodne i dugo očekivane promene u svim oblastima društvenog života. To je bio horizont očekivanja većine građana ove zemlje, dakle – one većine koja je donela pobedu na izborima 30. avgusta prošle godine. Pitanje je, dakle, da li su ta očekivanja ispunjena? Da li su predizborna obećanja političkih subjekata koji konstituišu vlast realizovana?  Podsetiću samo na neka obećanja koja su data građanima u predizbornoj kampanji, obećanja pobedničkih stranaka i koalicija. Obećano je, pre svega, donošenje reformskih zakona koji će ispraviti nepravdu i uspostaviti pravdu. Zakon o preispitivanju porekla imovine, Zakon o otvaranju tajnih dosijea službi bezbednosti, Zakon o lustraciji, Zakon o popisu stanovništva, i čitav set tzv. izbornih zakona. Obećano je i sređivanje biračkog spiska (koji je nerealan i koji sadrži više od 50 hiljada tzv. fantom birača), kazao je Aleksić i podsetio da građani očekuju pravdu, „očekuju da se lopovima oduzme nezakonito stečena imovina, da kriminalci idu u zatvor, a ne da se, pod geslom – nećemo revanšizam, lopovi i kriminalci šepure po Crnoj Gori i organizuju šovinističke parade sa kojih šalju poruke nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti. (Da je donesen Zakon o preispitivanju porekla imovine – ne bi Veljović i Blagojević imali kad da šire ustašku ideologiju po Crnoj Gori i da krše Ustav i zakone ove zemlje, nastojeći da spreče osnovna ljudska i verska prava građanima, kao i Ustavom zagarantovanu slobodu kretanja, nego bi se usredsredili na dokazivanje porekla enormnog bogatstva koje su stekli) - rekao je dr Aleksić.

- Dakle, lopove, kriminalce i šoviniste nova vlast ne sankcioniše, što je iste osokolilo da se politički organizuju i da sprovode opštu fašizaciju društva, nezamislivu u takvoj formi i u tom intenzitetu bilo gde danas u Evropi (to što ovde imamo, nezamislivo je bilo gdje u Evropi, pa čak i u Hrvatskoj). Osim toga, 90 odsto građana koji su glasali tri koalicione liste koje konstituišu parlamentarnu većinu, očekivali su i drugačiji spoljnopolitički kurs nove vlade u odnosu na magistralne pravce spoljne politike prethodne, vlade Đukanovića i Duška Markovića. Građani, ipak, nisu očekivali da će i nova vlada uvoditi sankcije Rusiji, da će aminovati proterivanje ambasadora Srbije Božovića (što je uradila prethodna vlada); da će davati donacije vojsci tzv. Kosova; a posebno nisu očekivali da će dva konstituenta nove vlasti, zajedno za DPS-om i njegovim satelitima iz opozicije, doneti Rezoluciju o Srebrenici kojom se – utvrđuje narativ o srpskoj krivici, kojom se vrši istorijski revizionizam i kojom se uvodi verbalni delikt i zabranjuje sloboda naučnog stvaralaštva i ugrožava sloboda misli i izražavanja (sloboda javnog izražavanja stavova). Nije logično da baš nova vlast u Crnoj Gori pokreće pitanje Rezolucije o događajima u Srebrenici, i to je bilo veoma neprijatno iznenađenje, ne samo za one građane koji su tu vlast glasali, nego i za mnoge druge. Nakon toga je, kao što smo već pomenuli, ta ista vlast ,,vojsci (tzv.) Kosova“ teatralno donirala vakcine koje im je poklonila Srbija, i tako podržala još jednu važnu akciju protiv Srbije. Ta donacija je toliko drska da je pitanje da li je ona stvarno produkt obaveštajaca u diplomatskim odelima ili je u pitanju stara praksa da poslušnici uvek čine i više nego što se od njih traži da bi se dodvorili svojim mentorima. Tako su nam dali do znanja da će ove dve akcije – ,,Srebrenica“ i ,,vojska (tzv.) Kosova“ – biti ključne u novoj hibridnoj operaciji združenog zapadnog tima za hibridno ratovanje protiv Srbije, naglasio je Aleksić osvrnuvši se i na odnos nove vlasti prema srpskom pitanju u Crnoj Gori i prema prema problemima sa kojima se srpski narod suočava. 

- Vlast u Crnoj Gori se promenila, ali ne i mnogo toga kada je u pitanju diskriminatorski odnos prema srpskom narodu. Nova vlada Crne Gore u proteklih devet meseci, ne samo da nije ništa uradila da prekine četvrtvekovnu, 25 godina dugu praksu sistematske diskriminacije srpskog naroda u ovoj zemlji, nego ni jednom rečju nije konstatovala i priznala činjenicu da je srpski narod obespravljen, i u svakom pogledu diskriminisan od strane bivšeg režima. Kao što je u mnogim aspektima nastavila politiku prethodne vlade, aktuelna vlada i u pogledu diskriminacije Srba sledi političku praksu DPSa i njegovih satelita i to se jednostavnom analizom može pokazati. Recimo, u policiji ne samo da nije ni pokušano da se ispravi nepravda prema Srbima i da se krene u pravcu realizacije principa srazmerne nacionalne zastupljenosti, nego su istaknuti aktivisti DPSa i promoteri izazivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti u policijskim strukturama unapređeni od strane nove uprave policije (najdrastičniji primjeri su registrovani u Pljevljima i Nikšiću, zbog čega su građani u tim gradovima protestvovali). U diplomatiji i dalje nema Srba; nema ih naravno ni u pravosuđu. Vlada se zaklinje u evropske vrednosti a u potpunosti ignoriše evropski princip – srazmerne nacionalne zastupljenosti. Posebno je frapantno kako se nova vlast odnosi prema srpskim kulturnim, naučnim i nacionalnim institucijama - zaključio je Aleksić. 

Na okruglkom stolu učešće su uzeli prof. dr Aleksandar Stamatović, prof. dr Miroslav Doderović, dr Dejan Đurović, Novica Đurić, Bećir Vuković, Radan Nikolić  i Želidrag Nikčević.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!