SA MASKAMA U ŠKOLSKE KLUPE: Novi talas pandemije virusa korona neće ugroziti početak školske godine u Crnoj Gori

V. KADIĆ

25. 08. 2021. u 07:39

ŠKOLSKA godina u Crnoj Gori počeće 1. septembra i na nju neće uticati novi talas pandemije koji je i te kako zabrinuo prosvetare, roditelje kao i zdravstvene radnike.

СА МАСКАМА У ШКОЛСКЕ КЛУПЕ: Нови талас пандемије вируса корона неће угрозити почетак школске године у Црној Гори

Foto Arhiva Novosti

Uvedene su mere - časovi traju po 30 minuta, dok zaposleni i deca tokom procesa rada moraju da nose maske. Alternativa za one koji neće da se pridržavaju ovih mera je onlajn nastava.

U međuvremenu, postignut je dogovor Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta i Instituta za javno zdravlje da deca u školu mogu da nose svoju hranu i napitke uz zabranu deljenja sa ostalom decom. Veliki odmor mora da se održava napolju, bez obaveze nošenja maski. Prilikom ulaska u školu, temperatura se meri i zaposlenima i deci i dezinfikuju se ruke. U slučaju pozitivnog nalaza kod deteta ili zaposlenog, određuje se izolacija zaraženom, a svi ostali koji su sve vreme nosili maske ostaju u procesu rada i uz to će biti testirani.

- Ministarstvo prosvete ostaje dosledno očuvanju zdravlja naših đaka i zaposlenih. Iz te namere je proistekla i potreba za formiranjem radne grupe za organizaciju i praćenje vaspitno-obrazovnog rada, na kojoj ćemo se upoznati sa predlozima svih članova grupe - poručili su iz Ministarstva.

Iz tog vladinog resora su pratili obolevanje dece u prethodnoj školskoj godini i zaključili da podaci nisu 100 odsto tačni, jer su oni dobijeni od roditelja.

- Po grubim podacima od oko 95.000 đaka bilo je oko 4.400 obolelih, što je veoma malo. To je pokazatelj da škole nisu baš tako opasno mesto za boravak - izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke, kulture i sporta Milica Kadović.

S druge strane, pokret Alternativa Crna Gora je od početka zastupao stav da deca ne nose maske i da se taj izbor ostavi roditeljima.

- Upozorili smo ljude iz Instituta za javno zdravlje da ćemo u slučaju obavezujuće mere, da deca nose maske, mi organizovati proteste ispred Ministarstva zdravlja - poručili su iz Alternative, podsetivši na stav Zorice Minić, psihološkinje, koja je ukazala da svako četvrto dete ima problem sa mentalnim zdravljem zbog ovog stanja.

ZARAŽENI

U KLINIČKOM centru Crne Gore trenutno je ugroženo 24 pacijenata pozitivnih na virus korona. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori trenutno je aktivno 6.426 slučajeva virusa korona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)