ZAVRŠENE DEMONSTRACIJE NA CETINJU: Protivnici ustoličenja mitropolita Joanikija se razilaze

Tanjug

22. 08. 2021. u 15:54

NA Cetinju je završen skup protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, u organizaciji tzv. Patriotsko-komitskog saveza i uz podršku opozicione DPS predsednika Mila Đukanovića.

ЗАВРШЕНЕ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ НА ЦЕТИЊУ: Противници устоличења митрополита Јоаникија се разилазе

Foto: Printscreen

Skup je, inače, okupio mnogo manje ljudi od očekivanog s obzirom na to da su prisutni došli iz cele Crne Gore, preneo je deo podgoričkih medija.

Skupu je prisustvovao samozvani mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedejić, inače, raščinjeni svestenik Srpske pravoslavne crkve, ali i bivši direktor Uprave policije i Đukanovićev aktuelni savetnik Veselin Veljović, kao i mnogi drugi funkcioneri i polslanici DPS.

Protestnom skupu je prethodila liturgija u Cetinjskom manastiru sa koje je mitropolit Joanikije poručio protivnicima njegovog ustoličenja u Cetinjskom manastiru da Crnoj Gori ne priliči da, kako je rekao, bajrače sa bajrakom antifašizma prihvataju ideologiju najvećeg fašiste sa ovog područja - "prokletoga Sekule Drljevića".

Istakavši da poštuje svaku državu - Srbiju i Crnu Goru, mitropolit Joanikije je poručio da njega ne šalje "crkva Srbije", već da ga šalje Srpska pravoslavna crkva.

Podsetio je da je on rođen u Crnoj Gori i da je građanin ove države, te upitao kako je on može da bude okupator svoje države.

Ustoličenje mitroplita Joanikija najavljeno je za 5. septembar u prisustvu patrijarha srpskog Porfiriija, a Veljović je prošle sedmice u autorskom tekstu za jedan crnogorski mediji pozvao pripadnike policije da odbiju poslušnost starešina i priključe se protivnicima ustoličenja.

Protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, u prisustvu patrijarha Porfirija su sve opozicione stranke predvođene Đukanovićevim DPS-om, brojne nevladine organizacije i pojedinci.

Iako se ustoličenja mitropolita SPC tradicionalno održavaju u Cetinjskom manastiru, oni zahtevjau da se taj čin izmesti u neki drugi objekat na teritoriji Crne Gore izgrađen poslednjih decenija ili u sedištu SPC u Beogradu.

Osnovna poruka okupljenih je da se Crna Gora "nikada neće utopiti u ''srpski svet''", kao i da "ovo nije Srbija".

Deo grada kod Biljarde blokirala je pollicija, koja je na protestu prisutna u velikom broju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

„NE ČUJEM TE OD MIG-OVA“: Milan Knežević brutalno odgovorio poslaniku DPS, na njegovo tužakanje Briselu (FOTO)