LEGENDA ZASMETALA HRVATIMA: Bura oko naziva bazena u Kotoru, susedima je "problematičan" Zoran Gopčević

M. SEKULOVIĆ

19. 08. 2021. u 20:54

HRVATSKA se na do sada nezaabeležen način umešala u unutrašnje stvari u Crnoj Gori i na skandalozan način pripretila "posledicama po buduće odnose" dve zemlje.

ЛЕГЕНДА ЗАСМЕТАЛА ХРВАТИМА: Бура око назива базена у Котору, суседима је проблематичан Зоран Гопчевић

Zoran Džimi Gopčević

Naime, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osudilo je odluku odbornika Skupštine opštine Kotor da javni zimski bazen u tom gradu ponese ime "Zoran Džimi Gopčević", koji je, kako je navedeno, bio čuvar zloglasnog logora, u Morinju, u Boki Kotorskoj.

- Krajnje je neprihvatljivo da se javni objekat naziva po imenu čuvara zloglasnog logora Morinj 1991. godine. Takva odluka nije u duhu dobrosusedskih odnosa koje gradimo s Crnom Gorom te će zasigurno imati posledice na naše buduće odnose - navedeno je u saopštenju iz Zagreba uz nadu da će nove crnogorske vlasti "shvatiti da takve odluke nisu pravi put za evropsku perspektivu Crne Gore, koja se do pre samo godinu dana činila neupitnom".

Ovom ciničnom saopštenju onih koji trgovima i ulicama ali i aerodromima daju imena ratnih zločinaca i ideologa ustaškog i neoustaškog pokreta, osvedočenih zlikovaca, prethodilo je protivljenje Hrvatskog nacionalnog veća Crne Gore koje je bilo protiv da kotorski bazen nosi ime Zorana Gopčevića, svojevremeno jednog od najboljih vaterpolista sveta.

- Zoran Gopčević, sportista, trener i sportski radnik, ima briljantan životopis i sigurni smo da niko iz Boke ne može imati drugačiji stav po ovom pitanju. Razlog reakcije Hrvatskog nacionalnog veća Crne Gore (HNV) nije vezan za Gopčevićevu sportsku karijeru, već za njegov angažman kao komandira straže u logoru Morinj 1991. godine - saopšteno je iz Veća.

OSVAJAČ BROJNIH MEDALjA

LEGENDARNI Džimi, tokom svoje bogate igračke karijere sa Primorcem je 1986.godine osvojio prvenstvo i Kup SFRJ, a za reprezentaciju Jugoslavije nastupao je više od 200 puta. Proglašen je za najboljeg igrača na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine. Osvajač je sa reprezentacijom SFRJ medalja sa Olimpijade, Evropskog i Svetskog prvenstva. Bio je trener Primorca, Budvanske rivijere, Niša i Spartaka iz Subotice. Preminuo je, iznenada, 30. septembra 2000.godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri