MIGRANTI ĐETIĆIMA NISU PRETNJA: Crna Gora zasada ne mora da strahuje od mogućeg talasa avganistanskih izbeglica

V.KADIĆ

19. 08. 2021. u 08:38

POSLE dešavanja u Avganistanu, gde su talibani preuzeli vlast na kompletnoj teritoriji uključujući i glavni grad Kabul, prostrujala je vest da će Crna Gora otvoriti vrata za njihove izbeglice, jer je potpisala izjavu o nesmetanom prijemu.

МИГРАНТИ ЂЕТИЋИМА НИСУ ПРЕТЊА: Црна Гора засада не мора да страхује од могућег таласа авганистанских избеглица

Foto MOCG

Međutim, oglasili su se iz Ministarstva vanjskih poslova i rekli da nema mesta brizi.

Crna Gora u ovoj fazi neće primati izbeglice iz Avganistana, saopštili su iz resornog ministarstva.

- Pridruživanjem izjavi od oko 100 država, koju je objavio Stejt department, Crna Gora se nije obavezala da će privremeno prihvatiti stanovnike Avganistana koji su pomagali savezničkim snagama, pošto takva obaveza nije ni predviđena ovom izjavom - saopšteno je iz resora ministra Đorđa Radulovića.

I dok Evropa sa nevericom posmatra događaje u Avganistanu, predsednik Crne Gore Milo Đukanović likuje doživljavajući ceo događaj kao trijumf NATO i saveznika.

- Kao odgovoran i pouzdan partner i saveznik, Crna Gora i pripadnici njenih oružanih snaga su ponosni na doprinos koji su pružali stabilnosti, miru i demokratskom razvoju Avganistana - kazao je Đukanović.

- Odgovornost za budućnost i sigurnost nacije je zajednička, a avganistanski narod, naročito avganistanske žene i devojčice, kao i ostali narodi, zaslužuju. Crna Gora zajedno sa saveznicima ostaje posvećena očuvanju i zaštiti međunarodnog mira i stabilnosti i borbi protiv ekstremizma.

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović poručio je Đukanoviću da "treba da se zastidi kad pominje avanturu NATO u Avganistanu, u koju je uvukao i Crnu Goru, a ne da morališe nakon poraza koji je doživela njegova politika".

- Više puta smo kazali da je politika Mila Đukanovića i DPS pogubna po vojsku Crne Gore, jer je to marionetska politika izdaje i služenje zapadnim centrima moći. Sve što je mogao da uradi protiv svetlih tradicija naše vojske Đukanović je uradio, da bi je na kraju uveo u jedan sukob koji nema veze ni sa čašću ni sa tradicijom, ni sa Crnom Gorom, već jedino sa njegovom željom da služi velikima u NATO - kaže Vučurović.

Lider Demosa i nekadašnji jugoslovenski diplomata Miodrag Lekić ocenjuje da je Đukanović u stanju potpunog otuđenja od realnosti.

- Mučno je da u ime Crne Gore njen predsednik ili ne zna bilans jednog rata o kojem celi svet isto govori ili nastavlja tragikomičnu propagandu, valjda očekujući kao do sada, da će mu neko za servilnost uzvratiti podrškom. Očigledno, psihologija koncepta Crne Gore kao "banana države" ucenjenih lidera se nastavlja - poručuje Lekić.

AZILANTE SMEŠTAJU U SPUŽU

INAČE, minulih godina migranti iz Sirije, Alžira, Maroka, Tunisa su bili smešteni u Centru za azilante u Spužu. Ostale su u neprijatnom sećanju njihove tuče sa meštanima Spuža i intervencija policije kako bi se izbeglo najgore.

ZA DECENIJU 20 MILIONA

HVALOSPEVI o tome da je Crna Gora imala ogromnu korist kroz afirmaciju svojih snaga i obuku 557 vojnika, koji su u periodu više od deset godina učestvovali u mirovnim misijama ISAF i "odlučni korak" ovih dana doživeli su fijasko. Kada se sumira ovaj "poduhvat" izvodi se saldo da za deceniju učešća u besmislenoj misiji u Avganistanu je godišnje trošila po dva miliona ili ukupno više od 20 miliona evra iz budžeta građana Crne Gore. Za taj novac moglo se izgraditi mnogo bolnica i škola, ukazao je Vučurović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju