OPET ĆE NOVI NEDRITI POMORCE: Stižu bolji dani za staru, decenijama zapuštenu i oronulu zadužbinu u Srbini

V. V.

11. 08. 2021. u 08:38

POSLE višedecenijskog propadanja, nakon zemljotresa 1979. godine, a pre nekoliko godina i požara u kome je skoro potpuno devastirana zadužbinska školska zgrada u Srbini, malo ko je verovao u dobru sudbinu ovog objekta.

ОПЕТ ЋЕ НОВИ НЕДРИТИ ПОМОРЦЕ: Стижу бољи дани за стару,  деценијама запуштену и оронулу задужбину у Србини

Foto Arhiva

Ali, ovih dana stigla je vest da su u budžetu Uprave javnih radova obezbeđena sredstva za izradu projektne dokumentacije za sanaciju nekadašnje Srpske zakladne pomorske škole.

Za izradu potrebne dokumentacije i istraživanja obezbeđeno je 120.000 evra, kazao je v.d. direktora Uprave javnih radova Boro Lučić.

Boro Lučić, Foto Arhiva

- U saradnji sa Opštinom Herceg Novi i Ministarstvom prosvete dogovorili smo rekonstrukciju. Koliko će to koštati još nismo sigurni, a zasad imamo oko 120.000 evra za izradu kompletne projektne dokumentacije, svih elaborata i istraživanja. Nakon toga će glavni projekat i njegova revizija pokazati koliko će biti potrebno da se ona zaista privede nameni, jer pored škole, planiramo da uradimo parking i sportski teren - kazao je Lučić.

- U Upravi želimo da pomorska škola konačno zaživi i ponosno se vrati Herceg Novom, čime bi bila konačno ispoštovana volja zadužbinara, hercegnovskih porodica Laketić, Bošković i Đurović.

Foto Arhiva

Istorijat

SRPSKA zakladna pomorska škola u Srbini, u kojoj je nastava organizovana na srpskom jeziku i pod austrijskom vlašću, a jedan od predavača bio je Simo Matavulj, bila je od osnivanja,1858. godine, najkvalitetnija obrazovna ustanova i predstavljala prestiž za one koji je završe. Posle Drugog svetskog rata ovde je registrovana OŠ "Milan Vuković", a nakon zemljotresa su zub vremena i ljudski nemar učinili svoje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!