NAJBOLJI FILM "OAZA" NAGRADA MILAN ŽMUKIĆ ZA "PUCNJE U MARSEJU": Večeras se završava 34. filmski festival u Herceg Novom

V.V.

07. 08. 2021. u 16:00

DODELOM nagrada i projekcijom filma "Anet" Leosa Karaksa na Kanli kuli biće večeras završen 34. Hercegnovski filmski festival.

НАЈБОЉИ ФИЛМ ОАЗА НАГРАДА МИЛАН ЖМУКИЋ ЗА ПУЦЊЕ У МАРСЕЈУ: Вечерас се завршава 34. филмски фестивал у Херцег Новом

Foto: V.V.

Veliku zlatnu mimozu i novoustanovljenu plaketu Zoran Živković, dobio je film „Oaza" reditelja Ivana Ikića, odlučio je petočlani žiri u kome su bili predsednica Tanja Bošković i članovi Petar Božović, Sali Saliji, Andamion Murataj i Ivan Salatić. Prema njihovoj oceni „Oaza" na hrabar i filmski inovativan način otvara pred nama jedan svet često zapostavljen i sklonjen od očiju društva, ljubavni trougao štićenika doma za mentalne poremećaje i njihovog surovog okruženja u kome se oni bore za svoju slobodu da vole i da budu voljeni.

Nagradu „Milan Žmukić" koju dodeljuju Savet festivala i beogradski Centar film dobilo je ostvarenje „Pucnji u Marseju" reditelja Gordana Matića. Film je nagrađen za poseban doprinos afirmaciji festival, a u obrazloženju žirija je navedeno "da hrabrom upotrebom filmskih sredstava – kako faktografskih tako i dramskih, osvetljava istorijske činjenice, koje je davno trebalo ispričati." Nagradom „Živko Nikolić" ovenčan direktor fotografije Savo Jovanović.

Zlatna mimoza za režiju dodeljena je rumunskom reditelju Radu Žudeu za film „Baksuzni kres ili luda pornografija", zbog bogatstva filmskog jezika u rešavanju odvažne, ali relevantne teme, istraživanjem neudobnih teritorija sa prepoznatljivom autorskom rukom.

Foto: V.V.

Za najbolju žensku ulogu  nagrađena je Jilki Gaši za ulogu Fahrije u filmu „Košnica", za  snažan performans portretisanja glavnog ženskog karaktera, koji prevazilazi sve barijere traumiziranog i konzervativnog društva. Isto priznanje za mušku ulogu zasluđio je Erđan Kesal za ulogu dr Kemala u filmu „Potencijalni kandidat", jer je svojom igrom glavnog junaka provukao na jedan jako realističan način i u glumačkom kontinuitetu, kroz život lekara i vlasnika bolnice, koji po svaku cenu želi da se domogne vlasti.

STUDENTSKA SELEKCIJA

 Žiri studentske takmičarske  selekcije  u sastavu Marija Nikčević, Vuk Vuković i Igor Bošnjak, dodelio je „Zlatnu mimozu" za najbolji studentski film filmu „Velika dostignuća", u režiji Nikole Vučinića, studenta Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. Specijalno priznanje žirija dodeljeno je filmovima „Tišina" u režiji Mirune Minculescu sa Nacionalnog univerziteta za pozorište i film u Bukureštu i „Pas i vetar" u režiji Jovane Marković sa Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)