MARKO NIJE "PAO" NA SREBRENICI: Inicijativa koju je podneo DPS za smenu gradonačelnika Nikšića povučena sa dnevnog reda

V. KADIĆ

30. 07. 2021. u 07:15

O PREDLOGU Demokratske partije socijalista o razrešenju Marka Kovačevića (DF), predsednika Opštine Nikšić, nije se juče raspravljalo u lokalnom parlamentu jer su protiv toga bili odbornici vladajuće većine.

МАРКО НИЈЕ ПАО НА СРЕБРЕНИЦИ: Иницијатива коју је поднео ДПС за смену градоначелника Никшића повучена са дневног реда

Foto V. K.

Socijalisti Mila Đukanovića pokrenuli su inicijativu za njegovu smenu zbog stavova o Srebrenici u kojima ratni zločin nije nazvao genocidom, ali i zbog skrnavljenja spomenika narodnom heroju Ljubu Čupiću u tom gradu. Od prisutnih 38 odbornika, 22 su glasala protiv da se inicijativa o razrešenju uvrsti u dnevni red parlamenta, dok je 16 bilo - za.

- DPS uvek kada je u problemu poteže pitanja oko Srebrenice, Kosova, Miloševića. Evo, sada mu zameraju za nepoštovanje genocida u Srebrenici. U vreme ratnih dešavanja u toj varošici Marko je imao svega četiri godine, i kako danas on može biti kriv za taj događaj, kazao je odbornik sa liste "Za budućnost Nikšića", Janko Milatović, dodajući da ta koalicije osuđuje skrnavljenje spomenika Ljubu Čupiću, pa mu nije jasno kako je Kovačević mogao kontrolisati postupke nekog sugrađanina koji je bio u pijanom stanju.

VRAĆANjE U PROŠLOST

Lokalna parlamentarna većina postupila je odgovorno, jer DPS na lokalnom i državnom nivou želi da nas vraća u prošlost, ali ćemo mi biti usmereni na budućnost.

Prezreli smo ovu temu kojom DPS pokušava da se nametne u Nikšiću. Eto njima neka se time bave. Ovo nisu teme lokalnog tipa, kazao je Marko Kovačević.

Mladom čoveku, kakav je Marko Kovačević, treba dati šansu da se dokaže i pomaže.

Inicijatori za rezrešenje Kovačevića - DPS, ocenili su da povlačenje te tačke sa dnevnog reda predstavlja kršenje Ustava Crne Gore "i tek usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici", kojom je Skupština Crne Gore pozvala sve nadležne nstitucije na primenu pozitivnih propisa kada su u pitanju radnje i dela javnog negiranja postojanja ili umanjenja genocida u Srebrenici".

- Videli smo demokratski kapacitet vladajuće većine u lokalnom parlamentu. Mene ovo nije iznenadilo - kazao je Boris Muratović (DPS).

- Očigledno je da postoji kriza na lokalnom i parlamentarnom nivou i da do te mere raste nepoverenje unutar konstituenata vladajuće strukture da ne smeju dopustiti da se održi glasanje iako imaju stabilnu većinu u lokalnom parlamentu. Čak imamo i poslanike iz redova konstituenata vladajuće strukture, pre svega mislim na Demokrate, koje su podržale Rezoluciji o genocidu. Sam predsednik Demokrata Aleksa Bečić je rekao, nakon usvajanja rezolucije, da sa mračnom prošlošću moramo da se suočimo. Žao mi je što Opštinski odbor lokalnog parlamenta odstupa od mišljenja predsednika svoje stranke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki