NEĆE ROMI U ZANATLIJE: U srednjim školama 174 đaka romske i egipćanske populacije, 25 odsto više nego lane

I.D.S.

27. 07. 2021. u 08:38

SVAKE godine broj dece romske i egipćanske populacije koja upisuju srednju školu - raste.

НЕЋЕ РОМИ У ЗАНАТЛИЈЕ: У средњим школама 174 ђака ромске и египћанске популације, 25 одсто више него лане

Foto romanet.me

Prema podacima Ministarstva prosvete, ove je upisano 174 učenika RE populacije, što je za 25 više u odnosu na prošlu školsku godinu. Ipak, veliki broj njih ne uspeva da se upiše srednju školu koju želi uprkos meri afirmativne akcije koja se ogleda u dodatnih šest bodova na osnovu pripadnosti toj populaciji, te odustaje od daljeg školovanja, upozorili su iz Ujedinjenog pokreta Roma i Egipćana.

Kako ističu u tom pokretu, kada ne upišu smer koji su želeli, učenicima se sugeriše da upišu smerove na kojima je proeostalo mesta nakon upisnih rokova. To su, navode, najčešće zanatska zanimanja za koja ima najmanje interesovanja i koja učenici ne žele da uče. Još jedna od prepreka za nastavak školovanja je, kako navode, i uspeh učenika iz osnovne škole.

- Iz tog razloga mnogi učenici odustaju od daljeg školovanja čime se položaj ukupne populacije na duži rok čini nepovoljnim - kazali su u UPRE.

Oni smatraju da, poštujući pravila koja moraju važiti za sve, treba imati više razumevanja za učenike iz romske i egipćanske zajednice za koje se mora očekivati da imaju slabiji uspeh, s obzirom na uslove u kojima žive i u kojima se obrazuju.

Iz Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta, kazali su da su ove školske godine u srednje škole upisana 174 učenika romske i egipćanske populacije od čega 101 dečak i 73 devojčice, što je za 25 više u odnosu na prošlu školsku godinu. Iz tog resora su naveli i da je u prošle školske godini u srednje škole bilo upisano 149 učenika RE populacije.

Najviše RE dece koja pohađaju srednju školu ima u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Baru, Ulcinju i Herceg Novom. U inicijativi UPRE smatraju da, ukoliko bi se nastavilo sa striktnim poštovanjem pravila koja važe za sve učenike, može očekivati da se značajno umanji broj učenika iz RE zajednice u srednjim školama.

- Trebalo bi kreirati neka rešenja koja će uvažiti celokupan položaj romske i egipćanske zajednice koji se neminovno reflektuje na njihovo obrazovanje i uneti više senzibiliteta u školovanje Dece iz ovih zajednica - rekli su iz UPRE.

U toj organizaciji su ocenili da program stipendiranja srednjoškolaca takođe funkcioniše na način koji nije dobar jer ne motiviše učenike na postizanje boljeg uspeha.

Oni su ukazali da stipendije u istom iznosu svi učenici primaju bez obzira na uspeh, redovnost i aktivizam koji pokazju u školi.

STIPENDIJE 60 EVRA

ZA srednjoškolce iz RE populacije Ministarstvo prosvete obezbeđuje mesečne stipendije u iznosu od 60 evra za deset meseci tokom školske godine, a za one koji se vanredno školuju plaćaju se troškovi polaganja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki