UKRADEN ŠLEPER CIGARETA: Misteriozno nestala veća količina duvanskih proizvoda iz hangara Luke Bar

B. DABIĆ

12. 07. 2021. u 07:50

IZ hangara koji se nalazi u Luci Bar misteriozno je nestalo više od 1.200 paketa cigareta čija vrednost se procenjuje na više od milion evra.

УКРАДЕН ШЛЕПЕР ЦИГАРЕТА: Мистериозно нестала већа количина дуванских производа из хангара Луке Бар

Foto: Printskrin

Policiji je u subotu ujutro prijavljeno obijanje hangara u vlasništvu firmi "Aurora" i "Atlant Mont", a Osnovno državno tužilaštvo (ODT) je istog dana formiralo predmet. Za sada ovim povodom niko nije priveden, navode u tužilaštvu. "Novosti" saznaju da je ODT Bar uputilo Sudiji za istragu zahtev za naredbu za pretres ostalih hangara na prostoru barske luke.

Predsednik Pokreta za promene Nebojša Medojević optužbu je adresirao na premijera Zdravka Krivokapića.

- Kako je neko izneo 1.200 paketa cigareta iz Luke Bar - pita Medojević i ironično dodaje "da li je premijer Zdravko Krivokapić te pakete prebacio snagom molitve".

"Novosti" saznaju da je na ulaznim vratima hangara otkinut katanac. Video-nadzor ne funkcioniše. Iznošenje cigareta iz hangara dogodilo se verovatno prethodnih dana.

Dobro upućeni u pretovaranje robe navode da su za ukrcavanje jednog šlepera potrebna tri sata, za dva radnika koji koriste viljuškare. Da je tolika količina cigareta pretovarena, odnosno nestala "neprimećeno" teško je prihvatiti kao logično obrazloženje.

Za sada se ne zna da li su cigarete izvezene iz lučkog prostora, i ako jesu kako su prošle carinsku kontrolu. Istraga se vodi i u pravcu utvrđivanja da li je hangar obijen, ili je pozadina nešto drugo.

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru, postupajuća tužiteljka Radmila Gačević službenicima policije izdala je nalog da obave uviđaj, izuzmu tragove radi potrebnih forenzičkih veštačenja, te da izuzmu video-nadzor sa bezbednosnih kamera u cilju pronalaska izvršioca ovog krivičnog dela. Osim toga naloženo je da se uradi popis robe u navedenom hangaru, radi utvrđivanja tačne količine i vrednosti oduzetih cigareta.

Foto Borba.me.

"DVA KATANCA"

- KO je ukrao 1.200 paketa cigareta "marbl" iz carinskog skladišta u Slobodnoj zoni u Luci Bar. To je 12 tona - minimum jedan šleper. Kako je ušao i izašao šleper? Šta na to kaže prvi čovek Agencije za nacionalnu bezbednost Dejan Vukšić? Da nije možda kriva Slobodna zona? Kako će tužilac izuzeti snimke sa kamera, kad kamera nema - pita Medojević, kao i kako je moguće da roba bude ukradena iz carinskog skladišta, kad za tu robu važi, kako je rekao, staro carinsko pravilo "dva katanca".

U "TUĐA SKLADIŠTA", LUKA NEMA UVID

IZ crnogorske luke su rekli da sva skladišta u kojima su smeštene cigarete, sa stanovišta odgovornosti, imaju tretman tzv. tuđih skladišta, tako da "Luka Bar" AD nema mogućnost uvida i kontrole stanja zaliha robe u tim skladištima. Evidencija robe u tim skladištima se obavlja putem sistema na koji carinski organi daju saglasnost, a vlasnici ili korisnici tih skladišta imaju pravo i obavezu da uspostave sistem čuvanja robe. Unutrašnja služba zaštite koja posluje u okviru sektora bezbednosti u "Luci Bar" kontroliše teretna motorna vozila koja napuštaju lučko područje, ali bez nadležnosti provere valjanosti dokumentacije o teretu koji prevoze, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024