ĐETIĆIMA SVE PLIĆI DŽEP: Kupovna moć u Crnoj Gori lane slabija nego godinu ranije

I. D. S.

01. 07. 2021. u 07:15

PREMA podacima Eurostata, kupovna moć u Crnoj Gori u 2020. godine oslabila je u odnosu na godinu ranije.

ЂЕТИЋИМА СВЕ ПЛИЋИ ЏЕП: Куповна моћ у Црној Гори лане слабија него годину раније

Foto: Depositphotos

BDP po stanovniku u prošloj godini iznosio je 46 odsto proseka EU, što je četiri odsto manje nego godinu ranije, dok je stvarna individualna potrošnja po stanovniku bila 61 odsto proseka EU, navode Zavoda za statistiku. Iz Evropske banke za obnovu i razvoj prognoziraju rast u tekućoj i narednoj godini, međutim, ekonomski analitičar Vesko Pejak smatra da nema mesta optimizmu sve dok nema novih investicija i proizvodnje.

Podaci Eurostata pokazuju da su prosečne cene u EU skoro duplo veće nego u Crnoj Gori. Ali, neki proizvodi i usluge su skuplji nego u evropskim zemljama koje imaju znatno bolji standard. Kako navode, cene obuće veće su od evropskog proseka za 2,7 odsto, elekrotehniku plaćamo 3,9 odsto skuplje nego prosečan građanin EU. Znatno je veća cena i komunikacijskih usluga i iznosi 94,7 odsto evropskog proseka.

Ipak EBRD u poslednjoj prognozi najavljuje rast ekonomije od 8,5 odsto u ovoj godini, kao i rast BDP-a na jesen i to za pet odsto.

Foto Fejbuk

Vesko Pejak

Ekonomski alalitičar Vesko Pejak ističe da su se procene EBRD menjale od predviđanja pada od 10 odsto do prognoze rasta od 15 odsto.

- U poslednjih šest meseci sve namirnice su poskupile od 20 do 30 odsto, a gorivo je poskupelo skoro 20 odsto u poslednjih godinu dana. Zarade u državnim preduzećima nisu rasle, što znači da sad sa 50 evra ne možemo da napunimo ni dve pune kese hrane. Vladi treba objasniti da građani moraju da jedu najmanje tri puta dnevno, a da skok cena od 30 odsto znači da je još 100.000 građana došlo u stanje "socijalne potrebe" - poručuje Pejak.

REŠENjE - SARADNjA SA KINOM

PEJAK ističe, jedini način da se reši situacija je da se pozovu strani investitori i otvore nova radna mesta.

- Za 200 dana rada Vlade nijedan investitor nije ni zakucao na naša vrata. To govori o poverenju u naš sistem. Mogli bi da koristimo sistem koji Srbija koristi i sa Kinom napravimo set sporazuma o sklapanju i transportu nekih njihovih proizvoda u Crnoj Gori - poručuje Pejak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna