HODOČAŠĆE NA PLANINU RUMIJU: Pravoslavni vernici tradicionalno proslavljaju praznik Svete Trojice (FOTO)

B.D.

20. 06. 2021. u 09:53

PRAVOSLAVNI vernici tradicionalno praznik Svete Trojice proslavljaju hodočašćem na planini Rumiju.

ХОДОЧАШЋЕ НА ПЛАНИНУ РУМИЈУ: Православни верници традиционално прослављају празник Свете Тројице (ФОТО)

Foto: B. D.

Ka crkvi koja je posvećena upravo Svetoj Trojici, na 1.596 metara nadmorske visine,   litija je krenula u 01 sat iza ponoći od crkce Svetog Nikole u Mikulićima. U molitvenom hodu vernici  su stigli do  manastira svetog Sergeja Radonješkog  gde je održana liturgija, u dva časa poslije ponoći. Na vrh Rumije litija je došla zorom,  a  liturgija je počela u 05 sati. Sveštenik Jovan Plamenac kazao je da je u ovogodišnjem hodočašću  na Rumiju bilo nekoliko stotina vernika.

Na ovaj veliki praznik, na vrh Rumije iznosi se krst Svetog Jovana Vladimira, relikvija stara više od milenijuma. Krst čuva bratstvo Androvića iz Mikulića.

Samo jednom u godini, svetinja “ugleda svetlost dana” o Trojičindanu, kada krst iznose na vrh planine Rumije. Tradicionalno  krst svetog Jovana Vladimira na vrh Rumije nose braća Goran i Milan Andrović.

Na Trojčindan, u crkvi na Rumiji Svetu liturgiju služe sveštenici  uz molitveno učešće velikog broja vernika među kojima ima  i dece.

Nakon liturgije u crkvi Svete Trojice na Rumiji, na Docu,  su organizovane sportske igre, zatim osveštavanje vode na pitkom potoku u Mikulićima, a u podne parastos na groblju kod crkve Svetog Nikole u Mikulićima.

U 12:30, takođe oko crkve Svetog Nikole je litija i celivanje krsta Svetog Jovana Vladimira.

Među vernicima iz Crne Gore, na Rumiju su se popeli i vernici iz Srbije, Rusije, Ukrajine...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri