ĐUBRETARI DUPLO NAPLAĆUJU USLUGU? Radom "Čistoće" nezadovoljni privrednici sa seoskog područja u Pljevljima

M. D.

12. 06. 2021. u 06:34

PRIVREDNICI iz sela opštine Pljevlja optužili su lokalno preduzeće "Čistoća" da po dva puta naplaćuje istu uslugu i smatraju da se na taj način neosnovano bogati, a da na sve to žmuri lokalna uprava.

ЂУБРЕТАРИ ДУПЛО НАПЛАЋУЈУ УСЛУГУ? Радом Чистоће незадовољни привредници са сеоског подручја у Пљевљима

Foto "Čistoća"

Tvrde da ovo komunalno preduzeće od Opštine godinama naplaćuje usluge za zajedničku komunalnu potrošnju u selima, odnosno održavanje čistoće duž regionalnih puteva. Za tu namenu Opština iz budžeta po turi odvoza smeća plaća od 61,5 do 286,4 evra za kontejnere, posude preko pet kubika plaća 69,26, a u džaku 80 evra. U izveštaju za 2020. godinu navedeno je da je na osnovu ovih usluga "Čistoća" od Opštine naplatila oko 107.000 evra.

- Kako je moguće da "Čistoća" i u maju 2021. godine od Opštine Pljevlja i dalje naplaćuje usluge zajedničke komunalne potrošnje, ako za iste posude usluge fakturiše privrednicima i školama sa ruralnog područja - pitaju privrednici koji ne spore plaćanje čistarine kada dobiju sopstvene posude.

Privrednici ističu da tek od juna 2020, nakon što je prestala da važi Odluka o održavanju čistoće grada Pljevalja i mesnih centara - Kosanica, Vrulja, Šula i Gradac, a kada je usvojena nova odluka o održavanju čistoće, postoji zakonska mogućnost da "Čistoća" naplaćuje uslugu odvoza otpada na ruralnom području.

Iz "Čistoće" smatraju da imaju pravo naplate usluga privrednicima na ruralnom području i da to potvrđuju presude donete u njenu korist. Navode da je u šest predmeta pravosnažnom odlukom suda okončan postupak u korist DOO "Čistoća", dok je u jednom predmetu odbijen tužbeni zahtev. Navode da je u sedam predmeta usvojen tužbeni zahtev "Čistoće", ali se nakon izjavljenih žalbi čekaju odluke Apelacionog suda.

NEZAKONITE PRESUDE?

ZA privrednike, kojima su okončani sudski postupci pred Privrednim i Apelacionim sudom tvrde da su presude u korist "Čistoće" potpuno nezakonite i sramotne. Kažu da presude ne služe na čast Sudu, koji je uprkos postojanju niza dokaza da im "Čistoća" nije pružala usluge odvoza smeća, već je to činila isključivo u korist Opštine Pljevlja, presudila na njihovu štetu što je, tvrde, najočitiji primer potrebe reformi u pravosuđu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a