NIJE LAKO SESTI NA TU SVETU STOLICU: Beseda mitropolita Joanikija u Podgorici, pozvao na jedinstvo i podsetio na slavne pretke

M. S:

02. 06. 2021. u 23:46

MITROPOLIT Joanikije je u besedi koju je održao pred narodom u Podgorici još jednom pozvao na jedinstvo i podsetio na velika dela svog prethodnika, blaženopočivšeg Amfilohija.

НИЈЕ ЛАКО СЕСТИ НА ТУ СВЕТУ СТОЛИЦУ: Беседа митрополита Јоаникија у Подгорици, позвао на јединство и подсетио на славне претке

Foto: M. Janjušević

- Borio sam se da bude Božja volja, a ne moja ili bilo čija i da se projavi preko Svetog arhijerejskog Sabora. Da nije bilo tako, teško bi se prihvatio ove teške i uzvišene dužnosti. Međutim, nije bilo nikakve nedoumice,mene je predložio NJegova Svetost Patrijarh srpski i svi arhijereji-jednoglasno! Ali, ne manje važno je bilo i to što je istovremeno izabran novi episkop budimljansko-nikšićki, do sada vikarni episkop dioklijski Metodije (Ostojić). Gledajući na SPC i njene eparhije i verni narod u Crnoj Gori, Sveti arhijerejski Sabor nije dozvolio ni u jednom momentu da ova dva svetosavska prestola ostanu upražnjeni. Blagodaran sam Patrijarhu i svim arhijerejima što su tako odlučili sa velikom ljubavlju i velikom brigom prema Crnoj Gori i vernom narodu CG i prema svetinjama u Crnoj Gori - rekao je Joanikije.

On je istakao da nije lako sesti na tu svetu stolicu koja je ukrašena svetošću Svetog Petra Cetinjskoga.

- Proslavljena poezijom Petra Drugog Petrovića NJegoša, utvrđena krvlju svetštenomučenika Joanikija, suzama i uzdasima mitropolita i ispovednika Arsenija Bradvareviča i mitropolita Danila Dajkovića a posebno proslavljena mudrošću i viteštvom i blagoslovom koji se izlio na tu stolicu preko našega mitropolita Amfilohija, koji je podneo veliku žrtvu u Crnoj Gori, vojevao za istinom i pravdom, za jedinstvom Crkve od početka do kraja...Bog ga je nagradio, sve što je započeo sagradio je kao i ovaj hram, ispunjen dušama vernog naroda, koji se ovde objedinjava u duhu svetome - kazao je mitropolit Joanikije zahvaljujući vernom narodu na podršci.

- Radujem se što su i naše nove vlasti sa nama. Hvala vam gospodo. Vi ste smenili jedan režim koji je u jednom momentu povampirio duh staljinizma i bogoborstva i paganstva i koje se usudio da udari na Crkvu, na svetinje i da zavadi svoj narod i da nas sve stavi van zakona, ali, kada smo bili stvljeni van zakona bili smo sa Hristom na Golgoti i sila njegovog krsta je objedinila naš narod, objedinili smo se oko naše svete vere, naših svetinja, zagrlili smo jedni druge i taj duh osećam večeras ovde u ovom svetom hramu. Mi pravoslavi hrišćani smi u ckrvi kao jedna porodica. Molim sve, posebno naše vlasti da očuvaju to narodno jedinstvo i da ga ojačaju! Naravno da će imati svu podršku od vernog naroda, iako ne želimo da se mešamo u politiku, želimo samo da radimo svoj posao, da se bogu molimo, ljubavm radost, slogu da se radujemo jedni drugima gde se god sretnemo - kazao je mitropolit Joanikije, koji je tačno pre 22 godine imenovan za vikarnog episkopa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)