DOGOVOR ILI PAD KRIVOKAPIĆA? Sve glasniji zahtevi da vladajuća većina redefiniše odnose u koaliciji, ali i prema Vladi

M. SEKULOVIĆ - R. DRAGOVIĆ

03. 06. 2021. u 07:30

POLITIČKA kriza u Crnoj Gori, od prošlonedeljnog odbijanja premijera Zdravka Krivokapića da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, sve više se primiče svom vrhuncu. A njega mnogi vide u raspletu inicijative lidera partija koje čine najjaču koaliciju u sadašnjoj vlasti "Za budućnost Crne Gore", da sa saveznicima - Demokratama i savezom URA redefinišu uzajamne odnose.

ДОГОВОР ИЛИ ПАД КРИВОКАПИЋА? Све гласнији захтеви да владајућа већина редефинише односе у коалицији, али и према Влади

Foto Skupština CG

U pozivu za razgovor čiji je cilj "potpisivanje preciznog i jasnog koalicionog sporazuma svih stranaka, a koji će obavezati ne samo sve potpisnike, nego i njihove predstavnike u izvršnoj vlasti" učitava se nešto mnogo krupnije - otvaranje pitanja budućnosti premijera Zdravka Krivokapića.

- Duboko smo razočarani poslednjim političkim i politikantskim kalkulacijama premijera Krivokapića kojima je naneo veliku štetu onima što su ga izabrali i koji su mu verovali. On je prekršio obećanje i datu reč građanima, Crkvi, mitropolitu Amfilohiju i patrijarhu Irineju - navedeno je u saopštenju koalicije "Za budućnost Crne Gore".

Još je konkretniji jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević:

- Ovako više ne ide. Ako možemo da se dogovorimo unutar većine, sve su opcije otvorene. Ako ne možemo, onda su jedino rešenje izbori.

Iako iz DF jasno stavljaju do znanja da predsednik Vlade više nema njihovu podršku, ostale članice vladajuće većine, međutim, poziv za razgovor - odbijaju.

- Premijer Krivokapić ne treba da podnese ostavku. On ima podršku Demokratske Crne Gore. Demokrate podržavaju i podržavaće ovu vladu. Poziv da se potpisuje sporazum unutar koalicije izlišno je komentarisati - poručio je predsednik Skupštine i lider Demokrata Aleksa Bečić.

Ni treći, po mnogima najuticajniji stub koalicije, pokret URA, nije za rušenje Krivokapića. Oni, kako naglašavaju, imaju preča posla.

- Državni interes Crne Gore je na prvom mestu, a to je u ovom momentu izglasavanje budžeta. Tek nakon toga može da se priča o svemu što blokira funkcionisanje države i o svim političkim kombinatorikama. Ako ne usvojimo budžet, preti nam kolaps. Ako mislimo na građane, onda je stvar jasna što se tiče prioritetnih poteza - saopšteno je iz partije Dritana Abazovića.

URA, pozivajući se na sporazum od 30. avgusta, opominje da je "rušenje" Krivokapića moguće samo sa opozicijom na čelu sa DPS, što bi u Crnoj Gori bilo nezamislivo.

Posebnu aromu osetljivom trenutku daje afera koja već danima tinja u Vladi, a tiče se generalnog sekretara Boža Milonjića, čiju smenu premijer planira. Oni su se navodno otvoreno sukobili u zgradi Beogradske patrijaršije, pošto je Krivokapić odlučio da odbije potpisivanje Temeljnog ugovora, a pale su i teške reči. Mesto generalnog sekretara Vlade moglo bi da pripadne Žani Milačić Praščević, supruzi predsednika Prave Crne Gore Marka Milačića, koji je u sredu dao javnu podršku Krivokapiću.

NE VALJA IM RETORIKA U SRBIJI

SVE učestalija negativna retorika Srbije nije u duhu dobrosusedskih odnosa, a bilo kakvo "prisvajanje" 30 odsto crnogorskih građana neprimereno je i moglo bi se protumačiti kao mešanje u unutrašnje stvari jedne suverene države - saopštilo je u sredu Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore.

- Nemoguće je zatvarati oči pred zabrinjavajućom retorikom i medijskim navodima usmerenim protiv premijera Krivokapića i Vlade Crne Gore. U tome je učestvovao sam državni vrh Srbije, koristeći neprimeren rečnik poput "mlakonja". Ministri u Vladi Srbije, kao i nižerazredni funkcioneri SNS, na dnevnoj osnovi služe se terminologijom koja apsolutno ne priliči duhu dobrosusedstva - navodi se u Ministarstvu.

IZBEGAO ODBOR

PREDSEDNIK Vlade Crne Gore odbio je da dođe na skupštinski Odbor za bezbednost i odbranu. Pod izgovorom da nema obavezu da prisustvuje, izbegao je da se sučeli sa optužbama Nebojše Medojevića da je državni vrh Crne Gore ponovo oživeo posao tranzita cigareta preko luke Bar i snabdevanja crnog tržišta.

Parlamentarno saslušanje odbio je ministar finansija Milojko Spajić, kao i direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Dejan Vukšić. Krivokapić je izabrao da se odazove Odboru za obeležavanje 50 godina Crnogorske akademije nauka i umetnosti, gde je prisustvovao i predsednik Milo Đukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)