TEMELJNI UGOVOR RUŠI PREMIJERA? Posle odbijanja predsednika Vlade da potpiše sporazum sa SPC, Crna Gora tone dublje u političku krizu

V. KADIĆ - R. DRAGOVIĆ

01. 06. 2021. u 08:00

ZAJEDNO sa titulom mitropolita crnogorsko-primorskog vladika Joanikije preuzeo je i težak teret posredovanja između centara političke moći u Crnoj Gori i Srpske patrijaršije oko potpisivanja Temeljnog ugovora. Nacrt sporazuma kojim bi SPC trebalo da uredi narušene odnose sa vlašću u Podgorici preti da bude kamen na kome će se saplesti već uveliko nestabilna vlada Zdravka Krivokapića.

ТЕМЕЉНИ УГОВОР РУШИ ПРЕМИЈЕРА? После одбијања председника Владе да потпише споразум са СПЦ, Црна Гора тоне дубље у политичку кризу

Prošlogodišnji protest vernika SPC u Podgorici / Foto D. Milovanović

Najveći doprinos posrtanju sopstvenog kabineta dao je sam premijer, odbijajući da potpiše usaglašeni sporazum sa SPC, uz zahtev da do toga dođe tek na jesen - 30. oktobra. Krivokapić je time zakucao dosad najveći klin u procepe vladajuće koalicije i sopstveni kabinet doveo na ivicu opstanka.

Na preispitivanje vladajuće većine ukazali su u ponedeljak iz Demokratskog fronta, gde smatraju da je Krivokapić, odbijanjem da stavi potpis na ugovor sa SPC, izgubio njihovo poverenje i podršku. To je saopštio predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, poručujući da će o sledećim potezima narednih dana razgovarati unutar saveza "Za budućnost Crne Gore" i partnerima sa kojima imaju većinu u parlamentu.

- Krivokapić nije ispunio očekivanja kako crkvenih krugova koji su ga predložili za nosioca liste, tako i građana koji su na izborima glasali za smenu vlasti. Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC usaglašen je početkom aprila, a Krivokapić je, odbijajući da ga potpiše, napravio težak skandal - izjavio je Mandić.

Posebnu intrigu u ovom slučaju daje činjenica da odredbe nacrta Temeljnog ugovora nisu objavljene, ali da se deo crnogorske vlasti ponaša kao da su upoznati sa njegovim sadržajem. Poslanik DF Milan Knežević u ponedeljak je tako saopštio da premijer Krivokapić nije jedini koji je imao uvid u tekst ovog ugovora.

- Tvrdim da su ga videli potpredsednik Vlade Dritan Abazović i predsednik Skupštine Aleksa Bečić, jer se i sam premijer u Patrijaršiji pravdao da trpi veliki pritisak od ove dvojice da ga ne potpiše. Mislim da su ga čitali i pojedini ministri među kojima i Vladimir Leposavić, koji je radio na njegovom usaglašavanju - kazao je Knežević, pozivajući Abazovića i Bečića da potvrde da li su upoznati sa sadržajem sporazuma.

Knežević je ovim pitanjem sugerisao da su Bečić i Abazović zapravo protiv rešenja iz predloženog akta i da pritiskom na Krivokapića odlažu i opstruišu njegovo konačno zaključivanje.

U Demokratskoj Crnoj Gori odgovaraju da Bečić, kao ni bilo koji drugi funkcioner Demokrata nije video ni slovo ovog ugovora, niti bilo koju njegovu verziju, radnu ili finalnu.

- Svi koji misle suprotno od političkih subjekata koji poštuju izbornu volju građana mogu to da formalizuju. Svako ko smatra da ova Vlada nema legitimitet, može to i da testira - kazao je prvi čovek ove stranke i predsednik Skupštine Aleksa Bečić.

U crnogorskoj javnosti često se ukazuje i na uticaj manje grupe sveštenika Mitropolije, oslonjene na pojedine biznismene i političare, koji zajedno vrše pritisak na premijera kako bi ugovor bio upodobljen njihovom konceptu odnosa države i Crkve. Ova grupa navodno utiče i na stavove premijera Krivokapića, a time kompromituje i novog mitropolita.

Poznavaoci crkveno-političkih prilika u Crnoj Gori sukob ovih struja vide i u dilemi oko mesta potpisivanja ovog akta, kao i izboru ovlašćenih potpisnika. Postoji stav da bi paraf na ovaj u ime Crkve trebalo da stavi, ne patrijarh Porfirije, nego novi mitropolit Joanikije, i ne u Beogradu, već u Podgorici ili na Cetinju. Ishod ove dileme, koju tendenciozno podgrevaju tzv. nacionalistički krugovi u Crnoj Gori, trebalo bi da pokaže aktere čiji je uticaj bio najveći na zaključenje i sadržaj ovog akta.

POSLEDNjA ŠANSA

PREMIJER Krivokapić još ima šanse da ublaži problem koji je napravio - da ode u Patrijaršiju u Beograd i potpiše Temeljni ugovor - poziva lider NSD Andrija Mandić. - On nije ušao u politiku kao stručnjak za ekonomiju ili pravo, niti kao iskusan političar. On je doveden da reši konkretna pitanja, a jedno od ključnih je upravo Temeljni ugovor sa SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!