KRIVOKAPIĆ SE OPET PRAVDA: Odbio da potpiše ugovor sa SPC, pa napao Andriju Mandića i DF

V. K.

28. 05. 2021. u 22:28

U IME Vlade i države Crne Gore zaključiću Ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), mojom crkvom, u mojoj zemlji, iako on nije temelj ni uslov zaštite crkvene imovine, saopštio je večeras Zdravko Krivokapić, predsednik Vlade Crne Gore.

КРИВОКАПИЋ СЕ ОПЕТ ПРАВДА: Одбио да потпише уговор са СПЦ, па напао Андрију Мандића и ДФ

Foto: Printskrin

Krivokapić je optužio predsednika Nove srpske demokratije (NSD) i jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića, da je "direktno i lično vršio pritisak da se izbor mitropolita crnogorsko-primorskog odloži do rekonstrukcije Vlade".

Podsećamo, episkop Joanikije je izjavio da "Krivokapić nije trebalo da se meša u izbor mitropolita", a premijer Crne Gore sada optužuje Andriju Mandića.

On je nastavio u svom otvorenom pismu nastavio da se pravda zbog nepotpisivanja ugovora sa SPC i pozivao se na vladiku Joanikija (koji je ogradio od njega), ali i na blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

- Otišao sam kod patrijarha Porfirija i pored zdravstvenih problema svoje supruge, ne sluteći da time ulazim u političku igru, odavno započetu van Srpske pravoslavne crkve, njegove svetosti i vladike Joanikija, o kojoj ni oni, a u to najiskrenije verujem, kao ni ja nisu znali ništa, otišao sam iz želje da razgovaramo o pomenutom Ugovoru. Predložio sam 30. oktobar kao mogući termin potpisivanja Ugovora, mogući a ne isključivi termin, jedino i isključivo iz želje da time odamo počast mitropolitu Amfilohiju, na godišnjicu njegove svetovne smrti, predložio njegovoj svetosti da sam odredi datum potpisivanja, ako želi i pre tog datuma, otvoreno navodeći formalnu činjenicu da Ugovor ne mogu potpisati pre održavanja sednice Vlade na kojoj bi tekst Ugovora bio usvojen, da se o njemu moraju izjasniti svi članovi Vlade, a ne samo ja - napisao je Krivokapić.

Srpska pravoslavna crkva oglasila se saopštenjem posle sastanka patrijarha Porfirija i članova Sinoda SPC sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Posle višečasnovnog odlaganja i obaveštavanja predstojatelja Srpske Crkve o nizu potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, oko 21.00 čas g. Krivokapić je stigao na dogovoreni sastanak. Premijer Vlade u Podgorici je izneo nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti, naveli su u SPC.

Njegova Svetost je te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje neuviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina