RAKOVIĆ ZA TV VESTI: Krivokapić tražio da se iz Temeljnog ugovora izbace Sveti Sava, Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Petar Cetinjski

Novosti online

29. 05. 2021. u 11:03

DR ALEKSANDAR Raković je danas na beogradskoj TV Vesti kazao da je Zdravko Krivokapić tražio da se iz Temeljnog ugovora izbaci mogućnost da pravoslavni vernici u Crnoj Gori neradno obeležavaju Svetog Savu, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog.

РАКОВИЋ ЗА ТВ ВЕСТИ: Кривокапић тражио да се из Темељног уговора избаце Свети Сава, Свети Василије Острошки и Свети Петар Цетињски

Foto: Pink tv printskrin

Sveti arhijerejski sinod je prekjuče taj Krivokapićev uslov shvatio kao obavezujući da bi se otkočio proces potpisivanja Temeljnog ugovora i doneta je teška odluka da se taj član Temeljnog ugovora ukloni. Međutim, pokazalo se da je Krivokapiću taj član s pravoslavnim praznicima bio samo izgovor da ne potpiše Temeljni ugovor. Krivokapić ni sam nije verovao da je Sveti arhijerejski sinod, iz najbolje namere i da bi se potpisao Temeljni ugovor, spreman da načini takav ustupak.

Raković je posebno naglasio da Krivokapić, uprkos tom ustupku, nije prekjuče potpisao Temeljni ugovor. Nasuprot tome, Krivokapić je preksinoć nastavio da ucenjuje Sveti arhijerejski sinod i Sveti arhijerejski sabor izborom mitropolita crnogorsko-primorskog čime je ozbiljno narušio tok i ishod Svetog arhijerejskog sabora.

Ovako nešto, naglasio je Raković, nije viđeno još od vremena komunističke Jugoslavije. Posle Krivokapićeve preksinoćne agresije prema Srpskoj patrijaršiji, stvoren je nesvakidašnje turbulentan okvir kojim bi se mogla kreirati praksa da bilo koji vlastodržac pokuša da se umeša u poredak Srpske pravoslavne crkve, bilo gde na njenim kanonskim prostorima.

Kada je reč o Andriji Mandiću, Raković je kazao kako je bio svedok da je Mandić preko svake mere sugerisao da mitropolitska katedra na Cetinju treba da pripadne episkopu Joanikiju. Samo što Mandić nikog nije ucenjivao, niti je ikada imao tu nameru, niti je od svojih sugestija pravio javni spektakl. Srpska pravoslavna crkva inače nije imala nijednog drugog kandidata za mitropolita crnogorsko-primorskog osim vladike Joanikija.

(In4s)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri