KRIVOKAPIĆ POKUŠAO DA UCENJUJE SPC: Premijer Crne Gore hteo da zloupotrebi vladiku Joanikija

Tanjug

28. 05. 2021. u 20:50

CRNOGORSKI premijer Zdravko Krivokapić nema nameru da potpiše Temeljni ugovor države Crne Gore sa SPC, tvrdi istoričar dr Aleksandar Raković.

КРИВОКАПИЋ ПОКУШАО ДА УЦЕЊУЈЕ СПЦ: Премијер Црне Горе хтео да злоупотреби владику Јоаникија

Foto: Vlada CG/S. Matić

Komentarišući dolazak crnogorskog premijera u Beograd, gde je prema prethodno postignutom dogovoru u Patrijaršiji trebalo da potpiše usaglašeni Temeljni ugovor sa patrijarhom Porfirijem, Raković je ocenio da je crnogorski premijer sinoć priredio "nezabeleženi skandal".

- Krivokapić i njegovo okruženje su smatrali da će Temeljni ugovor biti osnivački akt tzv. 'Pravoslavne crkve u Crnoj Gori' kao izdvojenog tela u okviru Srpske pravoslavne crkve - naveo je Raković, koji je inače veoma dobro upućen u ova pitanja i odnose SPC i države Crne Gore.

Foto: Pink tv printskrin

Prema rečima Rakovića, to se, međutim, nije dogodilo jer je Sveti arhijerski sinod Srpske pravoslavne crkve 25. marta 2021. doneo odluku da je izričito ime eparhija u Crnoj Gori isključivo Srpska pravoslavna crkva.

- Ta odluka je konačna i ne može se promeniti. A Sveti arhijerejski sabor je podržao sve odluke Sinoda koje se tiču Temeljnog ugovora - naveo je Raković.

Krivokapić je, kaže, mislio da može da ucenjuje Srpsku pravoslavnu crkvu izborom mitropolita crnogorsko-primorskog, a ukoliko se ta ucena ostvari, da onda ispostavi novu ucenu da Temeljni ugovor potpiše mitropolit crnogorsko-primorski a ne patrijarh srpski.

- Nažalost, Krivokapić je za svoje paracrkvene namere pokušao da zloupotrebi vladiku Joanikija, koji čvrsto stoji uz odluku Sinoda da Temeljni ugovor izmedu Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve potpiše srpski patrijarh Porfirije - naveo je Raković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki