ILI POTPISUJE ILI ĆE KRIVIČNO DA ODGOVARA: Đukanović pred dilemom oko Zakona o Državnom tužilaštvu

V. K.

27. 05. 2021. u 21:32 >> 21:32

ZAKON o državnom tužilaštvu ponovo je dobio "zeleno svetlo" u Skupštini Crne Gore zahvaljujući glasovima poslanika parlamentarne većine - njih 41, dok 40 poslanika opozicije nije prisustvovalo izjašnjavanju.

ИЛИ ПОТПИСУЈЕ ИЛИ ЋЕ КРИВИЧНО ДА ОДГОВАРА: Ђукановић пред дилемом око Закона о Државном тужилаштву

Foto Skupština.me

Ovaj pravni akt prvi put je usvojen 12. maja, ali je on opet došao na dnevni red jer ga je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koristeći ustavnu mogućnost, vratio parlamentu na ponovno odlučivanje.

Ovog puta Đukanović će morati (po Ustavu) da svojim potpisom overi ovaj akt, ili će ući u zonu krivične odgovornosti. Među razlozima za takvu odluku on je naveo da izmene tužilačkog zakona ugrožavaju ustavni poredak države, demokratske principe i partnerstvo Crne Gore sa Evropskom unijom.

Izmenama Zakona predloženo je da članovima sadašnjeg Tužilačkog saveta prestaje mandat proglašenjem novog TS koji bira specijalnog tužioca i ostale tužioce. Ovim aktom menja se i struktura Tužilačkog saveta koji će da ima 11 članova, po pet iz redova tužilačke organzacije i uglednih pravnika koje bi birala Skupština i jedan predstavnik Ministarstva pravde. Poslanici vlasti su ranije tokom rasprave ocenili da se radi o reformskom zakonu, koji će dovesti do oslobađanja tužilaštva, dok su poslanici opozicije kazali da će taj zakon dovesti do politizacije tužilaštva. Venecijanska komisija je u novom, drugom mišljenju o izmenama tužilačkih zakona u Crnoj Gori ocenila da je neophodno osigurati da Tužilački savet ne bude politizovan, a da bi novi vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca trebalo da bude izabran iz reda državnih tužilaca, a ne van tužilaštva.

Foto arhiva

Milo Đukanović

Od pada režima Mila Đukanovića 30. avgusta prošle godine na parlamentarnim izborima, jedan od prioriteta nove vlasti je bila smena čelnika tužilaštva, kako bi otpočela, kako su naveli, konkretna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Na smeni glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića insistirao je Demokratski front čije je čelnike krivično gonilo upravo Katnićevo SDT, za krivična dela u sudskom procesu "državni udar" i navodno pranje novca. U međuvremenu zbog usvajanja izmena tužilačkih zakona poslanici Demokratske partije socijalista bojkotuju rad parlamenta, uprkos tome što je više evropskih zvaničnika pozvalo DPS da se vrati u skupštinske klupe.

SMENE NEOPHODNE

Evropska unija traži od nas da isporučimo rezultate u poglavljima 23 i 24, a mi sa ovim ljudima u tužilaštvu ne možemo to da učinimo, niti da stignemo u EU, kazao je Dritan Abazović, potpredsednik Vlade, dodajući da je ambicija aktuelne izvršne vlasti da napredak u oblasti vladavine prava bude vidljiv u Evropskom parlamentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba