INTERVJU Goran Vesić: Grad preuzima Topovske šupe:

S.B. MILOŠEVIĆ / M. STANOJKOVIĆ

05. 05. 2021. u 10:44

GRAD Beograd će prostor na Autokomandi, na kojem se nalaze Topovske šupe, do kraja godine proglasiti javnim i na njemu izgraditi memorijalni centar.

ИНТЕРВЈУ Горан Весић: Град преузима Топовске шупе:

Foto P. Mitić

Time će biti ispravljena velika nepravda naneta stradalim Srbima i Jevrejima, kad je pre petnaestak godina taj prostor, neprimereno, prodat za izgradnju tržnog centra - najavljuje Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

U intervjuu, za "Večernje novosti", naš sagovornik podseća da je u toku izrada Plana detaljne regulacije tog dela grada, što je prilika za preuzimanje Topovskih šupa, kako bi se ovde napravio memorijalni kompleks.

- Kada krajem godine PDR bude završen i usvojen, i kada taj prostor dobije javnu namenu,

Grad će zajedno sa Jevrejskom zajednicom raspisati konkurs za njegovo uređenje i izradu memorijala. Ovde nisu stradali samo Jevreji, već i Srbi, početkom Drugog svetskog rata baš tu su držani taoci koje je nemački okupator ubijao.

U razgovoru posvećenom i zaštiti životne sredine, Vesić ističe da će najveći zagađivači dvomilionskog Beograda, divlje deponije i buka, biti stavljeni pod kontrolu!

- Otpad neće moći da se odlaže ni na privatnim, a ne samo na javnim površinama - kaže zamenik gradonačelnika.

- Oduzimaćemo vozila onima koji to rade. Tražio sam da se u okviru izmena Zakona o planiranju i izgradnji uvede da budući investitori pre dobijanja upotrebne dozvole prilože potvrdu gde su odvozili građevinski otpad. A, zakon o buci, koji Grad priprema sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, u junu ulazi u skupštinsku proceduru.

Vesić je ubeđen da će Zakon o buci sniziti decibele lokalnim kabadahijama, jer će svaki milicionar moći da oduzme pojačalo ili zvučnik koji ne da snu na oči.

PONOSAN NA VIZANTIJSKU ZASTAVU

U KABINETU zamenika gradonačelnika, punom knjiga i umetnina, svoje mesto imaju i čak četiri zastave. Osim Srbije i Beograda, Vesić je posebno ponosan na simbole Vizantije, odnosno Romejskog carstva na zlatnoj podlozi i na crveni barjak Nemanjića.

- Bez Vizantije, naša vera, kultura i istorija bile bi drugačije - komentariše Vesić, koji kaže da je zlatnu zastavu dobio za rođendan od saradnika.

Kako Grad planira da očisti "divlja" smetlišta, budući da će na novoj deponiji u Vinči moći da se odlaže samo sortirani otpad?

- "Gradska čistoća" pravi reciklažna dvorišta na svih 17 gradskih opština. U Mladenovcu radimo jedno među prvima i kada to završimo, "Čistoća" prelazi na posao sortiranja svega što se ne radi na glavnoj deponiji u Vinči.

Šut se istovaruje na svakom koraku mimo najužeg centra. Kako to sprečiti?

- Osim zahteva da investitori prilože potvrdu o lokaciji na kojoj su odlagali građevinski otpad, situaciju poboljšava i što će na novoj deponiji u Vinči početi da radi postrojenje za preradu šuta. Taj šut će kasnije moći da se koristi za gradnju lokalnih puteva.

Zašto i "Gradska čistoća" pravi postrojenja za preradu šuta?

- U Beogradu se toliko mnogo gradi da kapacitet deponije u Vinči nije dovoljan. Zato ćemo napraviti tri manje deponije, pa će investitori moći da biraju lokaciju na kojoj će odlagati šut. Nekom će one biti bliže od Vinče. U Surčinu ćemo uskoro graditi deponiju kabastog otpada, koji će se tamo prerađivati.

NOVA MAŠINA ČUVA STABLA

SVAKO posečeno stablo građanima je trn u oku. Kako preduprediti problem seče?

- Gradsko "Zelenilo" će u maju nabaviti skupu mašinu koja vadi celo drvo sa korenom kako bi se spaslo svako zdravo stablo koje mora da se poseče zbog gradnje. Onda to drvo može da se premesti nekoliko metara dalje ili na neko drugo mesto.

Kako će Grad suzbiti taloženje smeća za novčanu nadoknadu?

- Za prekršioce ćemo povećati kazne na 100.000 dinara, a uz to ćemo moći i da oduzmemo vozila onima koji istovaruju otpad nelegalno. U te promene krećemo tokom jeseni kako bahati sugrađani ne bi mogli da zloupotrebljavaju ni površine u privatnom vlasništvu, a ne samo javnom, kako je sada. Postavljaćemo kamere, a prigradske opštine će uvesti poljočuvarske službe. Prava je šteta što su nekad ukinute.

Foto P. Mitić

Šta čini suštinu Zakona o buci?

- Omogućiće se lokalnim samoupravama da na licu mesta sankcionišu one koji prave buku, ali i da oduzmu predmete koji je stvaraju. Svi komunalni milicionari imaće merače jačine zvuka koje će moći da upotrebe odmah, za čiju kupovinu smo u Beogradu već opredelili sredstva. Do sada je ekološka inspekcija morala da se najavi i da angažuje ovlašćenu firmu koja meri buku, a ugostitelji, naravno, za to vreme smanje muziku i - buke nema.

Grad je krcat noćnim klubovima. Da li će i u njih moći da svrati komunalna milicija?

- Ugostitelji će u budućnosti, da bi mogli da emituju muziku posle ponoći, morati da ugrade akustičnu izolaciju. Za to će im biti ostavljen razuman rok od nekoliko godina. U skladu sa normama koje će propisati Arhitektonski i Mašinski fakultet. Izolacijom ćemo trajno rešiti probleme koje stvaraju isparenja i mirisi, koji nisu ništa manji problem od buke.

U JUNU BG PORTAL

USKORO počinje da radi novi sajt grada?

- U junu puštamo u rad novi gradski sajt, rađen po uzoru na pariski, koji će biti sličan vizuelnom dizajnu novinarskih portala. Imaćemo video-produkciju, analize, animacije i vesti o razvoju grada. Beograđani će moći da se prijave, postave pitanja, ostave podatke i dobiju odgovore na svoj mejl, SMS. Građani će moći da dobiju informaciju o tome koliko će, na primer, radovi u njihovom kraju trajati. Ili će im stizati informacije o promeni trase linija autobusa koje prolaze kroz njihov deo grada. Imaćemo i glasanje za projekte.

Foto Promo

Uz noćne klubove, problem su i splavovi. Kad će biti uspostavljeni kriterijumi za postavljanje objekata na vodi?

- Očekujem da i taj zakon uđe u maju u skupštinsku proceduru. Kada bude usvojen, mi smo u obavezi da donesemo plan postavljanja objekata. Grad je dobio nadležnost da uređuje propise i naplaćuje naknadu za postavljanje ovih objekata, za koje od 2011. godine nije naplatio ni dinara. Vodićemo računa da svi splavovi dobiju legalne priključke za vodu i struju, da ne smeju fekalije da izbacuju u reku, kao i da budu u obavezi da čiste priobalje. Da bi dobili mesto, novi splavovi će morati da imaju saglasnost Zavoda za urbanizam.

Da li je poznata visina takse?

- Još ne znamo, ali će to biti razumna cena koju će moći da plate i biće dogovorena sa udruženjima ugostitelja. Splavovi jesu posebnost prestonice, ali moraju da budu uređeni, kao i sve drugo.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OTVORENIM DEKOLTEOM NA BAJDENA: Da li je Milova žena preterala? (FOTO)