GRAFITI DALJE OD TURISTA: Za uklanjanje žvrljotina po zidovima zgrada, Grad je ove godine odvojio 60 miliona dinara

M. STANOJKOVIĆ

23. 04. 2021. u 08:51

ŽVRLjOTINE na zgradama na štrafti tura kojima se najčešće kreću turisti, biće na listi prioriteta za čišćenje. Grad Beograd za ovu godinu rebalansom budžeta opredelio je umesto dosadašnjih 10 miliona, 60 miliona dinara za uklanjanje grafita sa fasada. Prošle nedelje gradonačelnik je dao zeleno svetlo za program čišćenja.

ГРАФИТИ ДАЉЕ ОД ТУРИСТА: За уклањање жврљотина по зидовима зграда, Град је ове године одвојио 60 милиона динара

Od vremenskih prilika zavisiće dinamika čišćenja / Foto M. Anđela

Kako za "Novosti" navode u Sekretarijatu za stambene i komunalne poslove, koliko će objekata ukupno biti očišćeno zavisi od vremenskih prilika budući da je skidanje grafitnih slojeva moguće samo na temepraturama iznad 15 stepeni.

- Program čišćenja odnosi se na najznačajnije poteze obuhvaćene turističkim obilascima, turama Turističke organizacije Beograda - navode u nadležnom sekretarijatu. - Tu spada potez oko parka Kalemegdan, Beogradska tvrđava, Knez Mihailova ulica sa okolnim objektima od kulturno-istorijskog značaja, kao i potez od Skupštine grada Beograda.

Osim toga, čistiće se zgrade oko Studentskog trga, Slavije do Dedinja, i potez od zoo-vrta u Ulici Tadeuša Košćuška, pristanište, fasade u Bulevaru kralja Aleksandra, potez kod Vukovog spomenika do Bulevara vojvode Bojovića.

Arhiva

Umivanje fasada po ovom planu o trošku Grada moći će da očekuju samo one zgrade koje se nalaze na oku turistima i u centru grada. Stanari ostalih zgrada ipak sami moraju da vode računa o urednosti svojih fasada, kao i da iz svog fonda plate čišćenje grafita. U suprotnom, mogli bi i da za neuglednu fasadu dobiju i novčanu kaznu od inspekcije, kao što je to nedavno bio slučaj u Ulici 27. marta. Iako je plan "Gradske čistoće" bio da osim za potrebe Grada, ovu uslugu omoguće i za stambene zajednice, čišćenje grafita za treća lica još nije na listi ovog gradskog preduzeća.

- S obzirom na to da je usluga čišćenja grafita dodeljena nama prošle godine i da su finansijska sredstva odobrena od nadležnog sekretarijata, za sada nije predviđeno da ovu uslugu komercijalizujemo - objašnjavaju u JKP "Gradska čistoća". - Uklanjaćemo sa površina javne namene, kao i sa površina koje se nalaze na zgradama pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika.

Arhiva

KAZNA 50.000 DINARA

PREMA cenovniku JKP "Gradska čistoća" čišćenje grafita košta u proseku od 900 do 3.000 dinara po kvadratnom metru, u zavisnosti od toga kojom farbom je zgrada ižvrljana i da li je pre toga bila naneta antigrafitna zaštita. Propisana kazna za pravno lice, u koje spada i stambena zajednica, ukoliko po nalogu inspekcije ne ukloni grafit na zgradi je 50.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri