ZAKONE I KONTROLE HITNO POOŠTRITI: Kako stati na kraj krađi struje i nelegalnom priključenju na stubove javne rasvete?

Š. M.

21. 04. 2021. u 13:42

KRAĐA struje nelegalnim priključenjem na stubove javne rasvete predstavlja višedecenijski problem prestonice, posebno u prigradskim opštinama u kojima nema sistema daljinskog grejanja.

ЗАКОНЕ И КОНТРОЛЕ ХИТНО ПООШТРИТИ: Како стати на крај крађи струје и нелегалном прикључењу на стубове јавне расвете?

Foto: Ž. Knežević

Nisu retki slučajevi ni u nehigijenskim naseljima, poput onog u Ulici Marije Bursać na Bežanijskoj kosi gde su radnici EPS 8. aprila demontirali priključak, a kontrolom 14. aprila utvrdili da se korisnici nisu ponovo priključili.

Sudeći po primerima deluje da je gotovo nemoguće stati na put kradljivcima struje, a zakone i kontrole potrebno je hitno pooštriti. Kako su za naš list rekli u "Elektrodistribuciji Srbije", prijavu za neovlašćeno korišćenje električne energije na Bežanijskoj kosi, o čemu su "Novosti" pisale prošle nedelje, dobili su 8. aprila.

- Istog dana kontrolom je ustanovljeno nelegalno priključenje na stubove javne rasvete - kažu u ovom preduzeću. - Ova radnja ne predstavlja neovlašćeno korišćenje električne energije u smislu zakona o energetici, jer je u pitanju energija koja se meri i fakturiše. Naši radnici su odmah demontirali nelegalni priključak. Obavešteno je nadležno i oštećeno JKP "Javno osvetljenje" kako bi počinioce dalje procesuirali. Vanrednom kontrolom 14. aprila utvrđeno je da se nelegalni korisnici nisu ponovo priključili.

Koraci koje ED preduzima u slučaju neovlašćenog korišćenja struje jesu demontaža priključka, pokretanje krivične prijave protiv neovlašćenog korisnika, obračun neovlašćeno preuzete električne energije u skladu sa Uredbom o uslovima isporuke i snabdevanjem.

UZALUDNO PRIVOĐENjE KRIVACA

KAKO su za "Novosti" istakli žitelji Ulice Marije Bursać na Bežanijskoj kosi, krađa struje na ovoj lokaciji traje više od 15 godina. Kratkoročne intervencije nisu donosile rezultate, pa se nakon demontaže i odlaska nadležnih za nekoliko dana situacija vrati na staro. Policija je nekoliko puta privodila odgovorne pojedince, ali se na tome završavalo.

- Takođe, mesta i lokacije na kojima je neovlašćeno korišćenje električne energije utvrđeno predmet su čestih kontrola - tvrde u ED. - Nakon što se korisnik isključi sa elektrodistributivne mreže, protiv njega se podnosi krivična prijava. Zaprećena zatvorska kazna za krivično delo krađe je do tri godine zatvora. Takođe, na osnovu odredbi Uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom, "Elekrtrodistribucija Srbije" obračunava nevlašćeno preuzete kilovate koje je korisnik dužan da plati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)